Volledig scherm
Een militair konvooi rijdt door de straten van Kismayo. (ardchieffoto) © AFP

Minstens 26 doden bij aanslag al-Shabaab op hotel in Somalië

UpdateZeker 26 mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij een extremistische aanslag op een hotel in de Somalische havenstad Kismayo. Dat heeft een woordvoerder van de Somalische politie bevestigd. Onder de slachtoffers zijn Kenianen, Amerikanen, Tanzanianen en een Brit.

De terroristische beweging al-Shabaab heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist via Radio Andalus, een pro-rebellenzender. Een zelfmoordenaar blies zich op bij het hotel in havenstad Kismayo in het zuiden van Somalië, waarna een groep gewapende mannen het hotel bestormde. 

Veiligheidstroepen wisten uiteindelijk zaterdagochtend een einde te maken aan de inval. Bij deze actie werden de vier aanslagplegers doodgeschoten. ,,Vooralsnog zijn er dertien doden, maar zijn ook een hoop mensen gered,” aldus burgemeester Mohammed Abdi. 

In het hotel was een bijeenkomst van politici aan de gang om de komende regionale verkiezingen te bespreken. Het onafhankelijke radiostation Radio Dalsan bevestigde tegenover Associated Press dat de Canadese journaliste Hodan Nalayeh en haar man, Farid Jama Suleiman, tot de slachtoffers behoren. Nalayeh, geboren in Somalië, maar opgegroeid in Canada, is eigenaar van Integration TV, een internationaal webgebaseerd videoproductiebedrijf gericht op Somalische kijkers over de hele wereld. 

De terroristische groepering Al-Shabaab controleert grote delen van Zuid- en Centraal-Somalië en voert regelmatig aanvallen uit op ordehandhavers en burgers. Amerikaanse soldaten en vredestroepen van de Afrikaanse Unie staan de regering bij in de strijd tegen de soennitisch-extremistische groep.

  1. Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgangers voor oorlogsmisdrijf

    Celstraf tot 7,5 jaar voor twee Syriëgan­gers voor oorlogsmis­drijf

    De 24-jarige Syriëganger Oussama A. uit Utrecht en Reda N. uit Leiden (25) zijn veroordeeld tot respectievelijk 7,5 en 4,5 jaar cel. De rechtbank in Den Haag acht vandaag onder meer bewezen dat zij in het strijdgebied in Syrië en Irak meededen met de terroristische organisatie IS en zodoende terroristische misdrijven hebben voorbereid. Dat gebeurde tussen ongeveer begin 2014 en eind 2016. De twee waren al in Turkije veroordeeld tot zes jaar cel voor terrorisme maar konden vorig jaar naar Nederland komen, waar ze meteen werden opgepakt.