Volledig scherm
© anp

Minstens 7500 Marokkanen als vluchteling naar Europa

In heel 2015 zijn minstens 7,5 duizend Marokkanen via Turkije met de stroom vluchtelingen naar Europa gereisd. Verreweg het grootste deel stak de laatste maanden over: alleen al in november waren het er 4719. De tweede drukste maand was oktober, met 566 registraties.

Dat blijkt uit cijfers die deze krant al in november opvroeg bij de Griekse politie, maar die nu pas zijn overlegd. Volgens de UNHCR stapten die laatste maand echter nog eens ongeveer twee duizend Marokkanen in bootjes van Turkije naar Griekenland. Daarmee komt het totaal op minstens 7,5 duizend. Hoeveel het er precies zijn is onbekend; omdat ze doorgaans geen recht hebben op asiel, deden sommigen zich voor als Syriër.

In totaal staken in 2015 ruim 850.000 mensen de zee tussen Turkije en Griekenland over. Het overgrote deel van de vluchtelingen komt uit Syrië, Irak en Afghanistan, een klein percentage reisde vanuit landen als Marokko, Algerije en Tunesië.

Uit onderzoek van deze krant in de Marokkaanse noordelijke regio Nador bleek in november al dat duizenden -vooral jonge- mannen naar Turkije waren vertrokken. Van daaruit staken ze over en om verder te reizen naar familie in met name Duitsland, maar ook België en Nederland. Ze komen volgens de UNHCR soms terecht in Griekse detentiecentra, of verdwijnen in de Europese illegaliteit.