Volledig scherm
De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, neemt een minuut stilte in acht. © REUTERS

Minuut stilte voor slachtoffers vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is maandag om 14.11 uur (02.11 uur Nederlandse tijd), exact één week na de dodelijke vulkaanuitbarsting op White Island, een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van het natuurgeweld te herdenken. Het drama heeft inmiddels aan 16 mensen het leven gekost, naar de lichamen van twee mensen wordt nog gezocht.

Op het moment van de vulkaanuitbarsting bevonden zich 47 mensen op het eiland. Het gaat om personen uit Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten, Duitsland, China, Maleisië en Groot-Brittannië. Zeker 26 slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis met ernstige brandwonden.

Volgens politiecommissaris Mike Bush wordt absolute prioriteit gegeven aan de identificatie van de gevonden lichamen en aan de zoektocht naar de twee personen die nog worden vermist. Door de moeilijke en gevaarlijke werkomstandigheden op het eiland kan die zoekactie echter nog dagen duren. 

Identificatie

In totaal zijn nu zestien lichamen geïdentificeerd. Vandaag werden de Australiërs Jessica Richard (20), Jason David Griffiths (33), Martin Berend Hollander (48) en Kristine Elizabeth Langford (45) formeel geïdentificeerd. Eerder gebeurde dat al met de Nieuw-Zeelander Tipene Maangi (23) en de Australiërs Zoe Ella Hosking (15), Karla Michelle Mathews (32), Gavin Brian Dallow (53), Anthony James Langford (51), Krystal Eve Browitt (21), Berend ‘Ben’ Lawrence Hollander (16) en Matthew Robert Hollander (13).

Volledig scherm
Reddingswerkers op het eiland proberen de achtergebleven lichamen terug te halen. © EPA
  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.