Volledig scherm
Jimmy Savile in 2008. © AP

'Misbruikslachtoffers Savile werden uitgelachen'

Misbruikslachtoffers van voormalig BBC-presentator Jimmy Savile zeggen dat ze zijn uitgelachen en genegeerd toen ze probeerden melding te maken van wat hij ze had aangedaan. Dat staat in een rapport van de Britse kinderbeschermingsorganisatie Nspcc.

'De slachtoffers zijn genegeerd, afgewimpeld, niet geloofd, uitgelachen en verbazingwekkend genoeg is in sommige gevallen zelfs gezegd dat ze geluk hadden dat Savile aandacht voor ze had', aldus Peter Watt van Nspcc.

Zijn organisatie interviewde 26 slachtoffers over hun ervaringen. Er waren verhalen over ziekenhuispersoneel dat beschuldigingen niet serieus nam, maar ook van familieleden en politie die slachtoffers niet geloofden. Anderen bleven jaren zwijgen omdat ze dachten dat zolang Savile in leven was, toch niemand ze zou geloven.

Ziekenhuizen
Pas recentelijk bleek uit onderzoek dat Savile honderden, vooral jonge slachtoffers had gemaakt. Hij deed dat onder meer in ziekenhuizen en gebouwen van de BBC.

Savile was een van de bekendste Britse tv-gezichten in de jaren 70 en 80. Hij overleed in 2011 op 84-jarige leeftijd. Het misbruik kwam pas in volle omvang aan het licht na zijn dood.

  1. Marcus smeekt tijdens footballwedstrijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Marcus smeekt tijdens football­wed­strijd om nieuwe nier en gaat viraal

    Terwijl andere fans een grappige boodschap opschreven in de hoop in beeld te komen tijdens een footballwedstrijd was de oproep van Edward Marcus een stuk ernstiger: hij smeekte om een nieuwe nier. Het lukte hem niet om op televisie te komen, maar dankzij een foto van een andere fan gaat hij nu toch viraal. Op Twitter is het bericht al meer dan 100.000 keer gedeeld en verschillende mensen hebben zich intussen als donor geregistreerd.