Volledig scherm
Een vrouw protesteert tegen Epstein. © AFP

Misbruikverdachte Epstein niet op borgtocht vrij, vluchtgevaar te groot

De Amerikaanse zakenman Jeffrey Epstein, die verdacht wordt van seksueel misbruik van jonge meisjes, komt niet op borgtocht vrij. De New Yorkse rechter Richard Berman bepaalde donderdag dat de 66-jarige miljardair in de gevangenis moet blijven in afwachting van zijn proces, omdat de kans dat Epstein vlucht te groot is.

De rechter volgde de argumentatie van het Openbaar Ministerie dat het vluchtgevaar groot is. Epstein heeft overal in de wereld huizen, een privévliegtuig en een internationaal netwerk.

Jeffrey Epstein werd begin deze maand gearresteerd in New Jersey. Hij wordt verdacht van het seksueel uitbuiten en misbruiken van minderjarige meisjes tussen 2002 en 2005. Epstein zou zijn slachtoffers naar verschillende huizen hebben gelokt waar hij seks met ze had. Sommige meisjes waren ten tijde van het misbruik pas 13 jaar oud.

De miljardair ontkent de aanklachten en zal volgens zijn advocaat, Jack Goldberger, niet schuldig pleiten. Bij een huiszoeking in New York trof de politie echter honderden en misschien wel duizenden naaktfoto’s aan. Volgens aanklagers gaat het vermoedelijk om foto’s van minderjarige meisjes.

Veroordeling

De advocaten van Epstein hadden gevraagd hem huisarrest te geven in Manhattan in afwachting van de rechtszaak. Een datum daarvoor is nog niet bekend. Op 31 juli staat een hoorzitting gepland. Epstein werd in 2008 al eens veroordeeld in Florida wegens aanzetten tot prostitutie, maar kwam er door een deal met justitie met een lichte straf vanaf. In plaats van een levenslange gevangenisstraf, zat hij ‘slechts’ 13 maanden vast. Tijdens zijn celstraf genoot de miljardair veel vrijheden.

De openbaar aanklager die de schikking destijds trof was Alexander Costa, de minister van Werkgelegenheid in de regering-Trump. Hij stapte vrijdag op.

Volledig scherm
Epstein wordt aangeklaagd voor kindermisbruik. © AFP
Volledig scherm
De miljardair Jeffrey Epstein. © AP