Volledig scherm
Het laatste model van Tesla, Model 3. © AP

Misleidt autofabrikant Tesla beleggers opnieuw?

Autobedrijf Tesla heeft mogelijk onjuiste cijfers gegeven over de productie van Model 3, het nieuwste type. Om die reden heeft de Amerikaanse inlichtingendienst FBI het onderzoek naar misleiding van beleggers door Tesla opgeschroefd. Dit meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Tesla bereikte onlangs een schikking met beurswaakhond SEC over min of meer hetzelfde onderwerp. Daarbij ging het toen vooral over de tweets van topman Elon Musk over het van de beurs halen van zijn bedrijf, maar ook berichten over de autoproductie werden meegenomen.

Strafzaak

Nu een civiele procedure met die schikking is afgewend, ligt dus nog een strafrechtelijke zaak op de loer. Half september zei Tesla al dat het op vrijwillige basis informatie had vertrekt aan het openbaar ministerie. Toen was nog niet bekend dat het onderzoek draaide om Model 3 en dat werd gekeken naar de periode vanaf begin 2017.

Het bedrijf liet in een verklaring weten mee te werken, maar al maanden niets meer te hebben gehoord van het OM. Tesla ligt onder het vergrootglas van beleggers, die ofwel heilig geloven in het bedrijf of veel geld inzetten op de ondergang van Tesla. Het bedrijf geeft veel geld uit aan de ontwikkeling van auto's en het op gang krijgen van de productie, en torst flinke schulden met zich mee.

Puzzelstukje

Model 3 is een belangrijk puzzelstukje in de strategie van Tesla, dat tot de lancering van die auto vooral duurdere auto's maakte. Model 3 is het eerste massaproductievoertuig van Tesla en daarmee ook de auto waarmee zwarte cijfers geschreven moesten worden. Dat laatste lukt vooralsnog, zo bleek deze week uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.