Volledig scherm
Miss Israël en Miss Irak hebben besloten om de vrede te tekenen. © Instagram

Miss Israël en Miss Irak gaan samen voor wereldvrede

Israël en Irak hebben weliswaar geen formele diplomatieke relatie, maar dat weerhield de mooiste vrouwen van hun land niet om elkaar op te zoeken om op sociale media de wereldvrede af te kondigen. 

De meiden ontmoetten elkaar gisteren tijdens de Miss International Beauty Pageant in Tokio. Adar Gandelsman (Miss Israël) en Sarah Idan (Miss Irak) poseerden samen op hun Instagram-accounts. Idan schreef daarbij: 'Vrede en liefde van Miss Irak en Miss Israël'.

De foto is redelijk omstreden en wordt door Israël gezien als een 'moedige' stap. In het verleden reageerden buurlanden juist vijandig op de Israëlische Miss-deelneemsters. Zo werd de Libanese Miss Saly Greige in 2015 nog van haar sjerp ontdaan omdat ze op de foto ging met de toenmalige Israëlische winnares Doron Matalon. 

Een misverstand schreef Greige toen. ,,Vanaf de eerste dag dat we aankwamen op de missverkiezing, was ik al huiverig om met Miss Israël op de foto te gaan, maar ze probeerde het steeds weer'', zei Saly Greige toen ze door haar eigen land werd gediskwalificeerd. ,,Terwijl ik me voorbereidde om met Miss Slovenië en Miss Japan op de foto te gaan, kwam ze aanrennen, maakte een selfie en zette die direct op sociale media.''

En ook afgelopen augustus werd nog een andere Miss Libanon, Amanda Hanna, van haar kroontje ontdaan omdat bleek dat ze stiekem naar Israël was gereisd, iets dat verboden is voor Libanese staatsburgers. 

Amerika

Waarom wil de Iraakse miss Idan, een 27-jarige schone die in Bagdad werd geboren, dan toch graag met Miss Israël gezien worden? Volgens de krant Times of Israel komt het doordat de Iraakse inmiddels een paar jaar in Amerika woont en daar heeft leren omgaan met meerdere culturen.

Peace and Love from Miss Iraq and Miss Israel ❤️❤️💕💕 #missuniverse

1,434 Likes, 421 Comments - Sarah Idan (Sarai) سارة عيدان (@sarahidan) on Instagram: "Peace and Love from Miss Iraq and Miss Israel ❤️❤️💕💕 #missuniverse"