MIVD kleunde mis bij evacuatiepoging Libië
UpdateDEN HAAG - De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD heeft een verzoek van de Hr. Ms. Tromp om informatie voor een evacuatie uit Libië urenlang niet opgemerkt. Zonder dat er een antwoord was, werd de evacuatie op zondag 27 februari in gang gezet met een marinehelikopter. Die mislukte, waarbij drie bemanningsleden en de evacué werden opgepakt.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit een brief van de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Ctivd), die de gang van zaken onderzocht op verzoek van de Tweede Kamer. Minister Hans Hillen van Defensie heeft die brief naar de Tweede Kamer gestuurd.
Het verzoek aan de MIVD werd om 14.18 uur gedaan, terwijl het besluit om de missie uit te voeren om 15.41 uur werd genomen, waarna de helikopter om 16.15 uur op pad ging. Pas om 20.00 uur, nadat de evacuatie van een Nederlander uit de havenstad Sirte al was mislukt, meldde Defensie telefonisch aan de MIVD dat er een verzoek lag. Daarna duurde het nog bijna vijf uur voordat er een antwoord kwam, om kwart voor een 's nachts.
Volgens de Ctivd is er bij de MIVD in het weekend een beperkte bezetting, maar is de MIVD door de Tromp ook niet telefonisch gewezen op het verzoek en de urgentie. De voorzitter van de Ctivd, Bert van Delden, stelt dat het gebruikelijk is dat de MIVD bij operaties om advies wordt gevraagd, maar dat er wel omstandigheden kunnen zijn om het advies niet te vragen of niet af te wachten. Van Delden weet ook niet waarom er geen actie is ondernomen toen de MIVD niet reageerde.
Ook geen telefoontje
Volgens een woordvoerder van Defensie volgt er in het weekend vaak een telefoontje achteraan, maar is dat nu niet gebeurd. Hij wijst erop dat de Tromp vooraf wel inlichtingen kreeg van het operatiecentrum in Den Haag, dat de missie aanstuurde. Bovendien had de MIVD volgens hem toen nog geen echt goede informatiepositie.
In de brief van de commissie staat dat de MIVD enkele dagen ervoor wel een dreigingsanalyse had gemaakt over een beoogde evacuatie uit Misrata. Daarin gaf de dienst onder meer aan dat het ,,dreigingsverhogend'' is als er geen toestemming is van Libië om de vlucht uit te voeren. Voor Sirte was evenmin toestemming gevraagd. Een Khadaffi-gezinde eenheid overmeesterde de bemanning na de landing.
Felle kritiek Kamer
In de Tweede Kamer is felle kritiek op minister Hillen van Defensie. De PvdA, SP en D66 vinden dat het feitenrelaas zoals Hillen en minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) maandag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd, in ieder geval niet klopt.
,,Over deze gang van zaken is niets gemeld dus de informatie was onvolledig. De minister heeft hoe dan ook een probleem'', zei SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. D66-leider Alexander Pechtold wil nog donderdagavond een reactie van Hillen op de bevindingen van de Commissie van toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten over de MIVD.
Tweede Kamerlid Frans Timmermans van de grootste oppositiepartij PvdA ziet in de brief van de Ctivd zijn idee over een ,,foutenfestijn'' bevestigd. Hij vindt het ,,onvoorstelbaar'' dat de MIVD de mail met het verzoek niet heeft opgemerkt en dat vervolgens Defensie het verzoek niet nabelt.
,,De MIVD was fout, de Tromp zat fout en ook het operatiecentrum in Den Haag zat fout.'' Ook wees hij erop dat de MIVD wel een inlichtingenpositie had terwijl in het feitenrelaas stond dat dit niet het geval was. De minister heeft volgens hem heel wat uit te leggen.
Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel van regeringspartij CDA vond het te vroeg om een oordeel uit te spreken. Het is volgens hem mogelijk dat de informatie van de MIVD niet is afgewacht vanwege de urgentie. Ormel vindt het geen goede zaak dat de dienst kennelijk moeilijk te bereiken is in het weekend. Hij heeft veel vragen voor Hillen, zei hij.
De Tweede Kamer krijgt naar verwachting vrijdag antwoord van het kabinet op nieuwe vragen die het feitenrelaas van maandag al hadden opgeworpen. Het gaat om 124 vragen, die woensdag ingeleverd moesten worden. Toen was deze informatie van de Ctivd nog niet bekend. (ANP)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
VIDEO Demonstratie voor overleden arrestant Ibrahima (23) in Brussel loopt uit de hand, ME massaal aanwezig
Bij het station in Brussel is vanmiddag een demonstratie uit de hand gelopen. Honderden betogers kwamen bijeen om duidelijkheid te eisen over de dood van Ibrahima Barrie. De 23-jarige jongeman overleed afgelopen weekend nadat hij door de politie was opgepakt. Aanvankelijk verliep de betoging vreedzaam, maar omstreeks 16.00 uur sloeg de sfeer om. De Mobiele Eenheid staat klaar met een waterkanon. -
video Minstens acht doden door hevige sneeuwval Japan, en er komt nog meer sneeuw aan
In Japan zijn minstens acht mensen om het leven gekomen door hevige sneeuwval. Dat meldt de publieke omroep NHK. Meer dan 200 mensen raakten gewond. -
PREMIUM
Fotoserie Doventolk Irma werd beroemd met hamstergebaar, dit zijn haar collega’s in het buitenland
Nederland wacht vanavond de 27ste coronapersconferentie van premier Mark Rutte. De doordeweekse sessies zijn voor miljoenen Nederlanders inmiddels zo vertrouwd als Studio Sport op zondagavond. Hoe brengen regeringen in andere landen de coronaboodschap?
-
Duitser heeft nog twee kansen om 180 miljoen aan bitcoin niet kwijt te raken
Stefan Thomas staat voor een groot dilemma: hij versleutelde een harde schijf waar voor 180 miljoen euro aan bitcoin op staat en is het wachtwoord vergeten. De Duitser heeft nog maar twee kansen om dat alsnog te raden. Anders kan hij fluiten naar zijn fortuin. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
buitenlands beleid Regering-Trump laat vier politieke landmijnen achter voor Joe Biden, dit zijn ze
De regering-Trump neemt in haar laatste dagen ingrijpende besluiten over buitenlands beleid. De nieuwe president krijgt hierdoor gelijk extra problemen op zijn bordje.