Volledig scherm
Het afgesloten terrein rondom de woning van Nancy Lanza en haar zoon Adam in Newtown, Connecticut. © afp

'Moeder bereidde zich voor op eind van de wereld'

Nancy Lanza, de moeder van de dolgedraaide schutter in Newtown (Connecticut), heeft wellicht een cruciale rol gespeeld in de catastrofale mentale inzinking van haar zoon. Vrienden en familieleden omschrijven haar als een paranoïde vrouw die geloofde dat er op een gewelddadige manier een einde zou komen aan de geciviliseerde wereld.

Volledig scherm
Nancy Lanza © AP

Ze verzamelde een dozijn geweren en hamsterde voedsel en water om zich hiertegen te wapenen. Bovendien had ze haar zoon de laatste tijd niet meer in de hand.

'Survivalist'
Nancy Lanza was een zogenaamde 'prepper' of 'survivalist', iemand die zich voortdurend voorbereidt op een noodsituatie. Preppers maken zich vaak verdedigingstechnieken eigen en bouwen structuren waarin ze kunnen overleven indien de ramp zich voordoet. Het huis van Lanza was een versterkte burcht waar bezoekers niet echt welkom waren. Toen haar zoon Adam negen jaar was, leerde ze hem al samen met zijn oudere broer Ryan om te schieten.

'Ik raak hem kwijt'
Nancy Lanza had niet alleen zichzelf steeds minder in de hand, maar ook haar zoon. Ze had onlangs haar carrière onderbroken om zich om Adam te bekommeren. 'Het wordt erger met hem, ik raak hem kwijt', vertrouwde ze een vriend vorige week toe in een bar in Newtown. De vriend, die anoniem wenste te blijven, zei dat het gesprek des te opmerkelijker was omdat ze tijdens andere gelegenheden nauwelijks over haar jongste zoon had gesproken.

'Ik kan niet meer tot hem doordringen', vertelde ze bezorgd. 'Hij verbrandt zichzelf met een aansteker om toch maar iets te kunnen voelen.' De vriend vroeg of ze haar zoon liet helpen en daarop antwoordde ze bevestigend.

Videospelletjes
Weinig mensen kregen Adam te zien. Ook naaste familieleden niet. De jongen zat meestal op zijn kamer, waar hij veelal gewelddadige videospelletjes speelde. Terwijl haar oudste zoon, de 24-jarige Ryan, een succesvolle carrière opbouwde in de financiële wereld, net als zijn vader, had de vier jaar jongere Adam nog geen enkele baan gehad. Ondanks zijn computerverslaving had hij geen Twitteraccount of is er geen spoor van hem terug te vinden op Facebook.

De politie zou op dit moment bezig zijn met het herstellen van de harde schijf van Adam Lanza's computer. Die werd in stukken en brokken aangetroffen op de slaapkamer van de schutter. De politie hoopt in de computer meer aanwijzingen te vinden voor een motief voor het bloedbad.

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.