Volledig scherm
© belga

Moeder Duits slachtoffer MH17 klaagt Oekraïne aan

De moeder van een Duits slachtoffer van de vliegramp met de MH17 heeft Oekraïne voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg gedaagd. De vrouw verwijt Kiev dat het zijn luchtruim niet heeft afgesloten voor burgervluchten, hoewel er een oorlog in de regio werd uitgevochten, zo meldt het Duitse blad Bild.

Volledig scherm
© anp

De Boeing 777 van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines werd op 17 juli boven het oosten van Oekraïne door een raket neergehaald. Het gebied stond op dat moment onder de controle van pro-Russische rebellen. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Aan boord van de Boeing 777 zaten ook vier Duitsers.

De vrouw beweert dat Oekraïne naliet zijn luchtruim te sluiten, omdat het land geen inkomsten wilde mislopen. In de bewuste periode zouden de ongeveer 700 dagelijkse vluchten die boven het grondgebied passeerden het land miljoenen dollar per maand hebben opgebracht, schrijft Bild.

'Indien het land het luchtruim openstelt voor burgervluchten uit andere landen, moeten de autoriteiten de veiligheid van die vluchten garanderen. Als dat tijdelijk niet mogelijk is, moet het luchtruim worden gesloten', stelt de advocaat van de vrouw, Elmar Giemulla.

Volgens Bild werd de klacht vorige week ingediend. De moeder zou een schadevergoeding eisen van 800.000 euro wegens dood door nalatigheid.

  1. Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met daverende overwinning in Nevada

    Bernie Sanders maakt verwachtin­gen waar met daverende overwin­ning in Nevada

    De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft volgens diverse Amerikaanse media de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada ruimschoots gewonnen. Onder meer Fox News, CNN en NBC News, stellen op basis van exitpolls en de eerste resultaten dat de senator van Vermont de grote winnaar is. Na het tellen van de stemmen in ongeveer tien procent van het aantal kiesdistricten staat de senator flink voor op zijn rivalen.