Volledig scherm
Al bij de eerste onthoofdingsvideo die IS in augustus vorig jaar publiceerde, toen de Amerikaanse journalist James Foley werd onthoofd, herkende de moeder van Mohammed Emwazi zijn stem. © ABC News

Moeder Jihadi John wist direct dat het haar zoon was

De moeder van Mohammed Emwazi, alias 'Jihadi John', herkende de stem van haar zoon meteen toen hij in augustus in de eerste onthoofdingsvideo het woord nam.

Volledig scherm
Op video's die IS verspreidde is te zien hoe Mohammed Emwazi kennelijk westerse gijzelaars onthoofdt, waaronder ook hulpverleners. © Reuters

Dat stellen de autoriteiten van Koeweit, waar Emwazi werd geboren, tegenover ABC News.

De Britse IS-strijder die vorige week werd ontmaskerd zou zes gijzelaars van IS hebben onthoofd en is de meestgezochte terrorist ter wereld.

De ouders van Emwazi werden onlangs ondervraagd in Koeweit. Ze verklaarden dat ze halverwege 2013 voor het laatst van hun zoon hebben gehoord. Hij belde hen toen vanuit Turkije en verklaarde dat hij vrijwilligerswerk ging verrichten in Syrië. De vader van Emwazi, die in Koeweit politieagent was voordat hij met zijn gezin naar Engeland verhuisde en er als taxichauffeur werkte, zegt dat hij sinds dat laatste telefoontje wacht op het nieuws dat zijn zoon overleden is.

Emwazi vocht met islamitische groeperingen tegen de troepen van de Syrische president Assad totdat hij zich bij de rangen van Islamitische Staat voegde. Op video's die IS verspreidde is te zien hoe Emwazi kennelijk westerse gijzelaars onthoofdt, waaronder ook hulpverleners.

De FBI verklaarde in september al dat het de in het zwart geklede figuur dat omwille van zijn Engels accent bekendstond als 'jihadi John' had geïdentificeerd, maar zijn echte naam bleef tot vorige week geheim.