Volledig scherm
Het gezin Shaw. © Facebook Emily Shaw

Moeder klaagt ziekenhuis aan: Gehandicapt dochtertje had niet geboren mogen worden

Lindsey Shaw (32), een Britse moeder, heeft een ziekenhuis in de plaats Middlesbrough aangeklaagd, omdat ze vindt dat haar inmiddels 4-jarige dochtertje Emily nooit geboren had mogen worden. Het kindje zag in oktober 2014 het levenslicht en bleek een ernstige aangeboren afwijking te hebben. Volgens de vrouw zijn echo's die in de eerste maanden van de zwangerschap gemaakt zijn, verkeerd geïnterpreteerd. 

,,De artsen hadden moeten zien dat een stukje hersenen bij Emily ontbreekt”, vertelde de advocaat van Shaw gisteren aan de rechter. ,,Als de moeder had geweten dat ze een zwaar gehandicapt kindje zou krijgen, had ze de nog prille zwangerschap zeker laten afbreken.” De moeder noemt de misser van het ziekenhuis een medische blunder en eist een forse schadevergoeding omdat zij en haar man buitensporig veel kosten moeten maken voor de zorg van haar dochtertje. Verder is hun leven sinds de komst van Emily in een klap veranderd. Het ziekenhuis is zich vooralsnog van geen kwaad bewust. Op de echo's, gemaakt in de 21e week van de zwangerschap, zou niets opvallends te zien zijn geweest.

Nadat Emily was geboren, hadden haar ouders aanvankelijk niet in de gaten dat ze ernstig gehandicapt is. Maar in de eerste maanden kreeg ze epileptische aanvallen waarna de diagnose Aicardi syndroom werd gesteld. Het gaat om een zeldzame, genetische aandoening die bij minder dan een op de 2000 geboorten en vooral bij meisjes voorkomt. Kinderen met het syndroom hebben een geestelijke ontwikkelingsachterstand, long- en oogproblemen, kunnen niet zelfstandig eten, niet staan of lopen en hebben een verhoogde kans op tumoren. De dochter van Shaw en haar echtgenoot zit de rest van haar leven in een rolstoel en zal afhankelijk blijven van medische zorg. 

Genoegdoening

De moeder zegt zielsveel van Emily te houden, maar eist toch op de een of andere manier genoegdoening: financieel of op een andere manier, zoals bijvoorbeeld extra zorg. ,,Het klinkt hard, maar ik had haar liever niet willen hebben. Niet alleen voor mezelf maar ook voor Emily”, benadrukt ze. ,,We proberen haar, zo goed en kwaad als het gaat, zo gezond en vrolijk mogelijk te houden.” Shaw, die nog een gezond dochtertje van 9 jaar heeft, was gisteren niet aanwezig in de rechtbank, omdat ze voor haar kind moest zorgen. 

Volgens haar advocaat had de arts die de echo destijds interpreteerde moeten zien dat er een cruciaal, met vocht gevuld gebiedje in de hersenen van het meisje ontbrak. ,,Als de medicus dat had gezien, hadden alle alarmbellen af moeten gaan en waren er ongetwijfeld aanvullende scans gemaakt. Dat is allemaal niet gebeurd. Mevrouw Shaw dacht een kerngezond kindje te krijgen. De werkelijkheid is helaas anders gebleken.”

De zaak werd gisteren door de betrokken partijen alleen toegelicht. De advocaat van de vrouw las namens haar een korte verklaring voor. ,,Als ik in een vroeg stadium had geweten wat mijn kindje onder de leden heeft, had ik het moeilijkste besluit van mijn leven moeten nemen: een abortus.” De inhoudelijk behandeling volgt op een later moment. Een datum daarvoor is volgens Britse media nog niet geprikt. 

Volledig scherm
Het gezin Shaw met hun gehandicapte dochtertje Emily. © Facebook Lindsey Shaw
 1. Alarmerende beelden uit Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS UPDATE

  Alarmeren­de beelden uit Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.