Volledig scherm
© Videostill Sky News

Moeder: 'Poetin, geef mijn kinderen terug, alsjeblieft'

UpdateMet een gebroken stem doet Silene Fredriksz, die haar zoon Bryce (23) en zijn vriendin Daisy (20) verloor bij de rampvlucht met de MH17, een hartverscheurende oproep aan de wereld. En vooral aan de Russische president Poetin 'want die heeft de macht'.

196 Nederlanders verloren donderdag 17 juli 2014 het leven bij de vliegramp in Oekraïne. Dat zijn 196 levensverhalen die het verdienen verteld te worden. Dat nemen wij ons voor. De foto's van de slachtoffers worden alleen geplaatst na toestemming van de directe familie.

Volledig scherm
Bryce en Daisy. © Privéfoto
Quote

Ik heb de beelden gezien. Je wilt ze niet zien, maar wordt er continue mee geconfron­teerd. Je krijgt er nachtmer­ries van. Ik kan het niet begrijpen, dat die mensen ons onze geliefden onthouden. Dat ze de boel plunderen. Waar halen ze het lef vandaan?

Silene Frederiksz

'Alsjeblieft, haal die lichamen daar weg. Breng ze naar Nederland. Ik wil mijn kinderen terug. We willen ze kunnen begraven of cremeren. Maar wanneer dat kan? Nu zitten we alleen maar te wachten', zegt voor de camera van Sky News.

Het idee dat ze haar zoon en zijn vriendin -'die als een dochter voor mij was'- nog een keer kan vasthouden, heeft de Rotterdamse al losgelaten. Maar ze wil hen in Nederland hebben, om hen een laatste eer te bewijzen. Door de wrede wijze waarop de twee uit het leven zijn gerukt, is ze kapot. Gebroken. Maar de gedachten aan de 'respectloze manier' waarop de lokale bewoners omgaan met haar geliefden, het maakt het nóg zwaarder.

Nachtmerries
'Het is een afschuwelijk idee dat ze drie dagen lang in de hitte hebben gelegen. Ik heb de beelden gezien. Je wilt ze niet zien, maar wordt er continue mee geconfronteerd. Je krijgt er nachtmerries van. Ik kan het niet begrijpen, dat die mensen ons onze geliefden onthouden. Dat ze de boel plunderen. Waar halen ze het lef vandaan? Ook al ben je arm. Zoiets doe je niet.'

In hun huis in Rotterdam was het dit weekeinde een komen en gaan van vrienden en familie van Bryce en Daisy. 'Zonder hun steun zou ik het niet trekken. Ze staan dag en nacht voor ons klaar.' De twee jonge Rotterdammers waren donderdag onderweg naar Indonesië -het geboorteland van de vader van Bryce - toen het noodlot hen trof.

Laat je zorgen achter
'Daisy heeft 2,5 maand geleden haar moeder verloren. Ze had zo'n moeilijke pijnlijke tijd achter de rug. Op Bali wilden ze even onbezonnen genieten. Dat waren ook mijn laatste woorden: Ga lekker genieten. Laat al je zorgen achter.'

Tijdens een barbecue van haar werk hoorde Silene echter het afschuwelijk nieuws. Eerst geloofde ze het niet. Tot collega's op internet keken. Nog altijd vindt ze het moeilijk te bevatten dat ze de twee nooit meer zal zien. 'Als ik daaraan denk, dan stort mijn wereld in.'

Verdriet overheerst
Overal worden de twee herdacht. Bij de voetbalclub WCR van Bryce Frederiksz overheerst verdriet, net als bij de vele Feyenoord-supporters die hun medesupporters herdenken. Zijn voetbalvrienden Robert en Hasan herinneren hem als 'een rustige jongen met wie je kon lachen'.

Haar werkgever Eric van Abbe van The Hospitality Club in Rotterdam beschrijft Daisy als een 'hele vrolijke lieve meid met een mooie lach'. 'Ze keek zo uit naar deze droomvakantie... Het is hartverscheurend dat ze er niet meer is.'

Bekijk hier de beelden van Sky News.

Lees meer levensverhalen van de 196 Nederlanders via onze interactieve kaart. Lees alles over rampvlucht MH17 in ons dossier.