Moeder stuurde zoon (3) met 'Ik ben een bom'-shirt naar school

Voor de rechtbank van het Franse Avignon is het proces begonnen tegen een moeder die haar driejarig zoontje met een t-shirt met het opschrift 'Ik ben een bom' en op de rugzijde 'Jihad, geboren op 11 september' naar de kleuterschool in Sorgues had gestuurd.

Ook de oom van het kind staat terecht. Hij liet het t-shirt speciaal bedrukken met die opschriften. De openbare aanklager eiste voor het verheerlijken van een misdaad zware boetes voor de twee (3.000 euro voor de moeder en 1.000 voor haar broer), maar de verdediging pleit de vrijspraak omdat het om een politiek proces zou gaan.

De moeder doopte haar zoontje Jihad omdat hij op 11 september 2009 op de wereld was gekomen, wat de vrouw als een teken zag. Jihad is Arabisch voor Heilige Oorlog. Vervolgens vond ze het ook gepast om haar zoontje te kleden naar zijn naam.

Toen hij 3 werd en naar de kleuterschool mocht, had ze hem een T-shirt aangemeten met het opschrift 'Je suis une bombe' ('Ik ben een bom') en op de achterkant 'Jihad, né le 11 septembre' ('Jihad, geboren op 11 september'). Nu moet de moeder zich net als haar broer (die het T-shirt liet bedrukken) verantwoorden voor de rechtbank wegens het verheerlijken van een misdaad. Daarop staan in Frankrijk celstraffen tot vijf jaar en boetes tot 45.000 euro.

Zonder nadenken
De beklaagden bestrijden dat ze met het T-shirt hadden willen provoceren. De moeder spreekt eerder van een onhandigheid en zegt dat ze het T-shirt zonder nadenken over het hoofd van haar zoontje had getrokken. Haar broer stelt dat de kleuter geen enkele politieke boodschap wilde uitdragen. Hun advocate pleitte dat er ook een politiek aspect aan de zaak zit, want de gemeenteraad van Sorgues zou uit de zaak politieke munt willen slaan.

De openbare aanklager Olivier Couvignon was absoluut niet overtuigd door de argumenten en eiste zware geldboetes. Niemand kan volgens hem ontkennen dat zulke opschriften op een T-shirt 'directe en schandalige verwijzingen zijn naar het terrorisme. Het jongetje is op een laffe wijze onder de haatdragende spots naar het 'front' gestuurd.' Op 10 april volgt de uitspraak.