Volledig scherm
Protest tegen het verbod op homoseks in India, 2011. © afp

Moeder verkracht homozoon om hem te 'genezen'

Een homoseksuele tiener werd in India gedwongen seks te hebben met zijn moeder in een poging hem te 'genezen'. Dat meldt homorechtenvereniging LGBT Collective in de Indiase stad Telangana.

Bij deze zogenaamde 'corrigerende verkrachtingen' worden homoseksuele jongeren door een familielid verkracht, omdat hun ouders koste wat het kost heteroseksuele nakomelingen willen.

Familieleden, vaak neven of nichten maar in sommige gevallen ook ouders, dringen zich op aan hun slachtoffers om hun homoseksualiteit te 'genezen'.

Schaamte
LGBT Collective stelt dat het de voorbije vijf jaar melding kreeg van minstens vijftien gevallen van corrigerende verkrachting. Volgens de vereniging is dit slechts het topje van de ijsberg. Veel slachtoffers houden het stil wegens het trauma en wegens de schaamte die in India gepaard gaan met homoseksualiteit en verkrachting.

Woordvoerder Vyjanyanti Mogli in The Times of India: ,,We zijn er zeker van dat er meer gevallen zijn, maar die worden niet gemeld. Als zo'n geval al aan het licht komt, is het niet omdat aangifte wordt gedaan van de verkrachting, maar omdat het slachtoffer onze hulp inriep om het ouderlijke huis te verlaten."

In 2013 stofte het Indiase hooggerechtshof een oude koloniale wet af die homoseks verbiedt. Homoseksualiteit kan er bestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal tien jaar.