Moedig optreden passagiers voorkomt slachting in Thalys

UpdateEen gewapende man heeft vrijdag op een Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs twee mensen verwond. Onmiddellijk na zijn daad werd hij opgepakt. Volgens de Franse nieuwssite La Voix du Nord werd de schutter overmeesterd door twee passagiers in de hogesnelheidstrein. Vermoedelijk Amerikaanse mariniers. Onder de gewonden zijn geen Nederlanders, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Thalys vertrok om 15.17 uur uit Amsterdam. Het gaat om de trein met het nummer 9364, die om 18.35 uur in Parijs aan had moeten komen. Volgens een woordvoerster van Thalys opende de dader omstreeks 17.50 het vuur, een half uur nadat de man was ingestapt op station Brussel-Zuid/Midi. Dat was de laatste stop voor Parijs. 

Op het moment van de schietpartij reed de trein bij het plaatsje Oignies. Dat ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Arras, waar de trein vervolgens naartoe werd geleid. La Voix du Nord schrijft dat de schutter in het bezit van een Kalasjnikov was. Kort na 18 uur werd de man opgepakt door de politie. 

Mariniers
Volgens de nieuwssite werd de gewapende man, een naar verluidt 26-jarige man van Marokkaanse afkomst, overmeesterd door de Amerikanen die ook in de hogesnelheidstrein zaten. Een woordvoerder van het Amerikaanse Korps Mariniers, USMC, laat aan ABC weten dat het inderdaad om Amerikaanse burgers gaat, maar weet niet of het om militairen handelt.

Het tweetal zou hebben gehoord hoe de man op het toilet zijn geweer doorlaadde en hem zijn besprongen. De Franse nieuwssite France Info meldt dat één van de gewonden een Amerikaanse militair is, terwijl een ander een man van Britse komaf is. Volgens de prefect van het politiedepartement Pas-de-Calais is slechts één van hen gewond geraakt door een of meerdere kogels. Het tweede slachtoffer werd verwond door een mes.

Over de identiteit en de motieven van de dader is nog niets bekend. Volgens La Voix du Nord had hij meerdere vuurwapens en tenminste één mes bij zich. Onder de vuurwapens zou een automatisch pistool met negen patroonhouders zijn, meldt de Franse radiozender Europe 1. Bij zijn overmeestering zou de man zelf ook gewond zijn geraakt, maar wel bij bewustzijn zijn gebleven.

Terrorisme niet uitgesloten
De Franse autoriteiten sluiten niet uit dat er sprake is van een terroristische aanslag. De antiterrorisme afdeling van het Franse OM doet onderzoek in de zaak. Dit gezien de door de schutter gebruikte wapens en de plaats van de aanslag, aldus de officier van Justitie in Parijs.

Volgens AFP zou de dader op een 'signaleringslijst' van de Franse geheime dienst voorkomen. De man wordt verhoord, maar is niet erg spraakzaam. Hij zou, aldus Europe 1, wel een naam hebben opgegeven. Die wordt nu gecheckt. 

De Nederlandse veiligheidsdiensten houden de situatie na de aanslag scherp in de gaten. ,,De politie en inlichtingendiensten van Nederland en Frankrijk wisselen informatie uit. Verder houden we nauwgezet een vinger aan de pols'', aldus een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Volledig scherm
© afp

De Franse president François Hollande betuigde, via Twitter, zijn medeleven met de slachtoffers van de schietpartij. Hij sprak zijn steun voor de gewonden uit en liet weten dat er alles aan gedaan wordt om de tragedie op te helderen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is inmiddels aangekomen in Arras.

'Moedig optreden'
Cazeneuve is vol lof over het 'moedige' optreden van de passagiers die de aanslagpleger in de Thalys overmeesterden. De minister bedankte de mannen en zei dat als zij hun hoofd niet koel hadden gehouden, zich wellicht een 'verschrikkelijk drama' zou hebben voltrokken.

Op een persconferentie in Arras bestempelde Cazeneuve de aanval als ,,barbaars geweld''. Hij bevestigde dat de arrestant twee passagiers had verwond. Een van hen is een Amerikaan, die samen met andere Amerikanen hielp de dader te overmeesteren. 

Zwaargewonden
Spoormaatschappij SNCF kan de aard van de verwondingen en de identiteit van de gewonden nog niet verder toelichten. Twee gewonden zouden er erg aan toe zijn. De derde gewonde zou, aldus journalisten ter plaatse, de Franse acteur Jean-Hugues Anglade zijn. Hij zou lichtgewond zijn geraakt. Hij verwondde zijn hand toen hij het glas van het alarm kapot sloeg.

Opgevangen in sporthal
Spoorwegbedrijf Thalys meldt op Twitter dat alle treinpassagiers in veiligheid zijn en de situatie onder controle is. Een kleine vierhonderd van de vijfhonderd passagiers zijn na het incident opgevangen in sporthal Giraudon in Arras. Die hal ligt vlakbij het station waar de trein naar toe werd geleid.

Volgens La Voix du Nord wordt daar nogmaals hun identiteit vastgesteld. Dat gebeurde eerder al bij het verlaten van de trein. Voor de passagiers, van wie vele in shock zijn, staat water en eten klaar. Het is nog niet bekend of en wanneer zij hun reis kunnen vervolgen. De kans is aanwezig dat zij de nacht in de sporthal moeten doorbrengen. Er zijn veldbedden neergezet in de hal.

Volledig scherm
© REUTERS