Volledig scherm
© anp

Moet Joling echt doodsbang zijn voor vluchtelingen?

Na de eerste golf kritiek was Gerard Joling eigenlijk niet van plan om nóg een blog over de vluchtelingencrisis te schrijven, maar hij kon het niet laten. ,,We slaan volledig door in Nederland, het maakt mij doodsbang," schrijft de zanger. Het AD neemt zijn blogs onder de loep. Snijden zijn uitspraken hout?

Quote

Mijn moeder moet straks op de fiets om een kerk te vinden en de Islam kan in iedere stad lopend naar de Moskee!

Gerard Joling

1. ,,Volgens mevrouw Neelie Smit-Kroes is er geen maximum aantal asielzoekers dat Nederland kan opvangen. Zij voelt er niets voor de grenzen te sluiten."

Neelie Kroes stelde in tv-programma WNL op Zondag dat de grenzen sluiten voor vluchtelingen geen oplossing is. ,,Ik geloof daar niet in," zei de voormalig eurocommissaris (VVD). Asielzoekers moeten in de opvang al cursussen kunnen volgen waarmee ze na terugkeer naar hun eigen land of in Nederland hun voordeel kunnen doen, vond zij.

2. ,,Mevrouw Kroes kan makkelijk praten, want zij zal er weinig last van hebben op de plek waar zij woont."

Kroes woont in Wassenaar, waar deze winter waarschijnlijk 600 asielzoekers worden opgevangen op landgoed Duinrell, op 2 kilometer van haar huis.

3. ,,Maar ze moet normaal doordenken dat Nederland ook nog leefbaar moet zijn voor andere mensen. De mensen die niet zo riant wonen en zo'n salaris hebben als o.a. mevrouw Kroes, Pfffff..."

Joling heeft zelf een geschat vermogen van 12 miljoen euro (Quote, 2012) en woont in een riant landhuis in Aalsmeer. Ook in Aalsmeer wordt gezocht naar een noodopvang voor vluchtelingen. Sporthal de Bloemhof is een van de opties, op bijna 6 kilometer van zijn huis vandaan.

4. ,,Maar regeren is toch vooruitzien. Jarenlang ging dat niet echt lekker voor onze politieke leiders. Nu blijkt echter dat zij met reden verzorgingstehuizen, bejaardentehuizen, gevangenissen en kazernes hebben gesloten. Zelfs de so- ciale woningvoorraad blijkt nu plotseling ruim voldoende te zijn, Pffff..."

Ruim voldoende is het nog niet. Er zitten nu zo'n 13.000 asielzoekers met een verblijfstatus in opvangcentra, die wachten op een huis. In veel gemeenten komen te weinig sociale huurwoningen vrij om hen te plaatsen. Dit geldt ook voor andere woningzoekenden zoals gehandicapten of mensen met een laag inkomen. Woningcorporaties proberen extra woonruimte te creëren door bijvoorbeeld oude kantoorpanden om te bouwen. Statushouders hebben volgens de wet voorrang op een woning, evenals mantelzorgers en ontvangers van deze zorg en slachtoffers die in blijf-van-mijn-lijfhuizen verblijven.

5. ,,Laatst las ik dat Qatar, een Arabische emiraat in het Midden-Oosten, waar de bevolking na 37 jaar werken met pensioen gaat 12 asielzoekers heeft opgenomen. De sultanaat Oman niemand! Mekka heeft 15 asielzoekers en Koeweit 16 in de afgelopen 5 jaar opgenomen."

Volgens de cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR werden tussen 2010 en 2014 in Quatar 133 vluchtelingen opgenomen, Koeweit nam 614, Saoedi-Arabië 561 en de Verenigde Arabische Emiraten 417. Inderdaad niet veel, maar meer dan Joling beweert.

6. ,,Mijn moeder moet straks op de fiets om een kerk te vinden en de Islam kan in iedere stad lopend naar de Moskee!"

Moeder Janny woont in Schagen. Volgens gemeentegegevens zijn er in Schagen achttien kerkgenootschappen en nul moskeeën. Voorlopig moeten moslims uit Schagen dus een behoorlijk eindje lopen, 14 kilometer, naar de moskee in Zuid-Scharwoude bijvoorbeeld.

7. ,,We slaan volledig door in Nederland, het maakt mij doodsbang. De eerste knokpartijen en verkrachtingen zijn al gemeld in het asielzoekerscentrum."

Er zijn geen meldingen bekend van verkrachtingen in Nederlandse asielzoekerscentra, wel van vechtpartijen in opvanglocaties. Woensdag werd gevochten in een azc in Drachten, vorige week in Overberg (Utrecht) en Almelo. De politie moest in alle gevallen massaal uitrukken. Ook werd onlangs in Gilze-Rijen een vrouw met kinderwagen aangevallen en tegen de grond geduwd door een verwarde bewoner van het azc.

8. ,,Ze moeten wel snel werk vinden. Dat zal toch verdomd moeilijk worden in een land met 670.000 werklozen! Je zult maar als werkloze op de bank zitten, naar het journaal zitten te kijken en je hoort dan dat de werkgevers en uitzendbureaus hun best doen om asielzoekers aan een baan helpen."

Het CBS telde vorige maand 604.000 werklozen. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat in 2013 maar 26 procent van de Somaliërs betaald werk had. Bij de Afghaanse migranten is dit 42 procent, bij de Iraakse 39 procent. Voor autochtone Nederlanders ligt dit percentage veel hoger, op 70 procent.

Dit artikel is ook verstuurd via Whatsapp. Ook nieuwsberichten ontvangen van AD op Whatsapp? Meld je aan door AD AAN te sturen naar 06-11568540. Afmelden kan door AD UIT te appen naar dit nummer.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement