Volledig scherm
President Erdogan brengt zijn stem uit. © REUTERS

'Mogelijk 2,5 miljoen stemmen referendum gemanipuleerd'

Bij het referendum in Turkije zijn mogelijk tot 2,5 miljoen stemmen 'gemanipuleerd'. Dat zei een van de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vandaag tegen de Oostenrijkse radiozender ORF.

,,Er is een verdenking dat tot 2,5 miljoen stemmen gemanipuleerd kunnen zijn'', zei Alev Korun, een Oostenrijkse parlementariër. Ze doelde op het besluit van de Turkse kiesraad om zondag ook stembiljetten zonder officiële stempel goed te keuren.

De Turkse beroepsvereniging van advocaten (TBB), zegt in een verklaring dat de kiesraad de wet heeft overtreden door die stembiljetten toch te accepteren. Medewerkers van stembusbureaus zouden 'zijn misleid', waardoor ze dachten dat het gepast was om ongestempelde biljetten toch goed te keuren. ,,De aankondiging van de kiesraad, die duidelijk tegen de wet was, heeft geleid tot onregelmatigheden'', concluderen de juristen.

Meerdere stemmen
Korun zei ook dat de Turkse politie twee van haar collega's hinderde in de stad Diyarbakir. De parlementariër verwees verder naar video's op sociale media, waarin te zien lijkt te zijn dat mensen meerdere keren een stem uitbrengen. De echtheid van die beelden is nog niet vastgesteld.

Internationale waarnemers van de OVSE zeiden gisteren al in een rapport dat het Turkse referendum onder oneerlijke omstandigheden is verlopen. Volgens de OVSE hadden de twee partijen geen gelijke kansen.

Met name in de aanloop naar het referendum had het nee-kamp nauwelijks mogelijkheden om zijn standpunten in de media bekend te maken. In de campagne in de media was vrijwel alleen ruimte voor de standpunten van het ja-kamp dat de macht van de Turkse president wil vergroten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwierp die kritiek. ,,Ken je plaats", zei Erdogan richting de internationale waarnemers die hadden gesteld dat de twee kampen geen gelijke kansen hadden.

Ook premier Binali Yildirim reageerde op de commotie: ,,Iedereen zou de uitkomst moeten respecteren, vooral de belangrijkste oppositie", stelde hij.

Yildirim zei tegen parlementariërs dat de uitkomst van de volksraadpleging over het uitbreiden van de presidentiële bevoegdheden ,,de wil van het volk'' is. ,,Het debat is voorbij'', zei de premier, die tevens voorzitter van is van de AK-partij. Hij bestempelde kritiek op de stembusgang als een tevergeefse poging om twijfel te zaaien over de uitkomst.