Volledig scherm
Michelle Obama © afp

Mogelijk hack Witte Huis: paspoort Michelle Obama online

Een scan van het paspoort van de Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama is donderdag op internet verschenen. Het document maakt deel uit van gehackte mails die van een medewerker van het Witte Huis afkomstig lijken. De Amerikaanse regering heeft de hack niet bevestigd.

Het Witte Huis liet donderdag weten dat het onderzoek doet naar een mogelijk digitaal beveiligingslek. Volgens het Amerikaans persbureau AP is er geen reden aan te nemen dat de documenten niet authentiek zijn. In de hack staan e-mails uit een gmail-account van en naar werknemers van president Barack Obama. De medewerker wiens mail gehackt zou zijn, was niet vast in dienst. Hij was verantwoordelijk voor de logistiek rond officiële reizen.

Meerdere Amerikaanse overheids- en politieke instellingen hebben de afgelopen tijd te maken gehad met hacks. Bij de Democratische partij zorgden uitgelekte e-mails voor het aftreden van de partijvoorzitter en woedende aanhangers van Bernie Sanders. Vorige week werden e-mails gelekt van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell.

Twijfel zaaien

Die verschenen op DCLeaks.com, dezelfde site die nu de Witte Huis-mails publiceert. De website wordt ervan beschuldigd banden te hebben met Russische inlichtingendiensten, aldus AP. De Secret Service, verantwoordelijk voor de beveiliging van de president en zijn gezin, uitte donderdag bezorgdheid over de lek van persoonsgegevens van Michelle Obama. Donderdag zeiden twee Democraten in het Congres dat ze weten dat Russische inlichtingendiensten serieuze pogingen doen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Dianne Feinstein en Adam Schiff, beiden lid van parlementscommissies over inlichtingen, lieten in een verklaring weten dat ze die conclusie trekken na onderzoek naar hacks bij de Democratische partij. Ze denken ook te weten wat de Russen motiveert. 'Deze poging is bedoeld om op zijn minst twijfel te zaaien over de veiligheid van onze verkiezingen en kan ook bedoeld zijn om de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden.' Ze riepen Rusland op te stoppen met politieke hacks. Dat land heeft ontkend betrokken te zijn.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement