Volledig scherm
© AP

Mogelijk nieuwe Duitse regering rond Pasen

De Duitse kanselier Angela Merkel heeft er goede hoop op dat deze week de basis wordt gelegd voor de formatie van een nieuwe regering. Het nieuwe kabinet zou mogelijk rond Pasen kunnen worden gepresenteerd.

Quote

Wat we nu nodig hebben is discipline, moed en een beetje creativi­teit. Dan zal het lukken

Horst Seehofe

Vijf dagen van verkennend overleg van Merkels christendemocraten (CDU/CSU) met de sociaaldemocraten (SPD) moet leiden tot officiële formatiebesprekingen. Die zouden volgende week moeten beginnen, ruim drie maanden na de parlementsverkiezingen.

Ook SPD-leider Martin Schulz zei vandaag na beraad met Angela Merkel dat zijn partij ‘geen rode lijnen trekt’. Er zijn geen eisen vooraf. De SPD heeft op 21 januari een partijcongres over de onderhandelingen. Ook Horst Seehofer, van de Beierse CSU, is optimistisch. ,,Ik geloof dat we het voor elkaar krijgen. Ik ben in elk geval zeer hoopvol. Wat we nu nodig hebben is discipline, moed en een beetje creativiteit. Dan zal het lukken'', aldus de CSU-voorman.

Krapper

CDU, CSU en SPD zijn min of meer op elkaar aangewezen. Ze regeerden de afgelopen jaren ook samen maar werden bij de verkiezingen op 24 september getrakteerd op verlies. Kanselier Merkel onderhandelde vervolgens met de liberale FDP en met de Groenen, maar die gesprekken liepen stuk. 

Uit peilingen blijkt dat de Duitsers ervan uitgaan dat de zogeheten Grote Coalitie er opnieuw komt. Haar meerderheid (399 van de 709 parlementszetels) is alleen wel krapper geworden, vooral door de opkomst van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) die in de Bondsdag 94 zetels veroverde. 

  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.