Een bus in Hannover, deelstaat Nedersaksen. Alle passagiers dragen mondkapjes sinds de overheid dit vorige week verplicht stelde.
Volledig scherm
PREMIUM
Een bus in Hannover, deelstaat Nedersaksen. Alle passagiers dragen mondkapjes sinds de overheid dit vorige week verplicht stelde. © Ole Spata/dpa

Mondkapje wordt overal norm in Europees OV behalve in Nederland

Met de bus, metro of trein reizen mag in steeds meer landen alleen met een mondkapje op. Na Duitsland en Oostenrijk stellen ook België, Frankrijk, Italië en Spanje mondbescherming verplicht. In Nederland vragen vervoerders in het OV het kabinet er nu ook om.

Nu de coronapandemie over zijn ergste piek heen lijkt, zien veel overheden in mondkapjes de manier om het openbare leven weer op te starten zonder het virus een tweede kans te geven. Inwoners van België, Italië en Spanje moeten vanaf maandag allemaal verplicht mondbescherming dragen als ze met het openbaar vervoer reizen. 

De Spaanse overheid zal om dat mogelijk te maken liefst 13 miljoen mondkapjes uitdelen, maakte premier Pedro Sanchez bekend. De helft bij drukke ov-punten en de andere helft aan lokale overheden. In Italië heeft de overheid verordonneerd dat de prijs van een mondkapje maximaal 50 cent mag bedragen, zei premier Guiseppe Conti.