Monsterhaai ‘Deep Blue’ duikt op, een groep duikers waagt het erop en zwemt mee

videoEen van de meest legendarische wezens op aarde heeft zich weer eens laten zien: ‘Deep Blue', een van de grootste witte haaien die ooit is gezien. Een groep duikers bij Hawaï kon zelfs een dagje meezwemmen met de blijkbaar goedgeluimde, échte versie van Jaws.

Ruim zes meter lang en voor zover bekend al meer dan 50 jaar oud. Zet haar rechtop (voor zover je dat lukt met een beest van duizenden kilo's) en ze komt net zo hoog als een giraffe. De witte haai Deep Blue mag je met recht monsterachtig noemen. Zelden laat ze zich zien. Maar deze week gebeurde dat wel bij het exotische eiland Hawaï. De laatste keer hiervoor was in 2015, duizenden kilometers verderop bij de westkust van Mexico. 

De vrouwtjeshaai liet zich nu zien als aasvreter bij een dode potvis. Een dagje ‘all you can eat’ voor de haai, die daardoor blijkbaar geen trek had in de groep duikers die steeds dichterbij kwam om het oceaanwonder te zien.

Want die duikers herkenden de grootste geregistreerde haai meteen en waagden het om met haar op de foto te gaan. Het roofdier leek goedgeluimd en gebruikte de onderkant van de duikersboot zelfs om haar rug te krabben. Professioneel natuurfotograaf Juan Oliphant en biologe Ocean Ramsey doken daarna het water in en maakten adembenemende foto's, zó mooi dat ze het angstgevoel dat de filmklassieker Jaws ooit opriep, nagenoeg wegnemen. Het duo zegt ‘nog steeds in shock te zijn’ dat ze bijna een hele dag in de nabijheid van het prachtige monster konden zijn. 

Volledig scherm
Ocean Ramsey zwemt naast de grootste haai ter wereld. En ze leeft nog steeds. © oneoceandiving.com
Volledig scherm
Zwemmen met 'Deep Blue'. © oneoceandiving.com
  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op zijn eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.