Volledig scherm
Inwoners uit de Filipijnse stad Tuguegaroa slapen in een hotel nadat hun huizen deels zijn vernietigd door de tyfoon Manghkut. © AP

Monsterstorm Mangkhut zorgt voor veel schade op Filipijnen

UPDATEDe zwaarste storm van het jaar heeft het noorden van de Filipijnen bereikt. Tyfoon Mangkhut is in kracht veel sterker dan Florence, de orkaan die in de Verenigde Staten voor veel schade zorgt.

Mangkhut lijkt nog geen slachtoffers te hebben gemaakt op Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. De tyfoon verlaat in de loop van de ochtend het eiland. De schade is enorm, bijna alle gebouwen zijn beschadigd. Volgens een overheidsmedewerker zijn veel daken weggewaaid.

De lokale autoriteiten waarschuwen voor modderstromen en overstromingen door de grote hoeveelheid regen die valt. Rivieren kunnen makkelijk buiten de oevers treden.

De windsnelheden op het eiland lopen op tot 305 kilometer per uur. Het is de zwaarste storm van 2018. Mangkhut trekt richting Hongkong.

In grote delen van de Filipijnen is de stroom uitgevallen doordat bomen op stroomkabels zijn gevallen. Reddingswerkers hebben nog niet de mogelijkheid gehad om de schade op het eiland goed op te nemen. Doordat omgevallen bomen ook veel wegen blokkeren, is het moeilijk om de puinhoop op te ruimen.

Gouverneur Manuel Mamba van de provincie Cagayan zei kort voor de komst van de orkaan dat zo'n 36.000 mensen zijn overgebracht in noodopvangcentra. Hij stelde dat niet iedereen wilde vertrekken. ,,Er zijn mensen die zich hebben verzet omdat ze hun huizen wilden bewaken.''

Mangkhut wordt gezien als een orkaan van categorie 5. Duizenden mensen zijn al uit het noorden van de Filipijnen geëvacueerd, de storm bedreigt een gebied waarin meer dan 4 miljoen mensen wonen. Volgens de laatste berichten leek de tyfoon een pad te kiezen over een iets minder bevolkt gebied. ,,Maar deze tyfoon kan auto's optillen, je kunt niet staan, zelfs niets kruipen in deze wind", aldus de autoriteiten tijdens een persconferentie. 

Bekijk hier hoe de bewoners maatregelen nemen om de schade te beperken: