Peet van Es in Zuid-Afrika
Volledig scherm
PREMIUM
Peet van Es in Zuid-Afrika © RV

Moord op Nederlandse boer volgende in reeks 'plaasmoorde'

Zuid-AfrikaDe moord op boer Peet van Es, die na een urenlange marteling werd gedood, staat niet op zichzelf. De afgelopen maanden zijn tal van agrariërs in Zuid-Afrika op zeer gewelddadige manier overvallen en gedood. 

Volledig scherm
© RV

Vorige maand nog werden de Britten Sue Howarth (66) en haar man Robert Lynn (64) gewekt toen drie mannen hun boerderij binnendrongen. Het echtpaar werd vastgebonden en urenlang gemarteld met een gasbrander.

Het stel werd in een auto gesmeten. Even verderop joegen de overvallers twee kogels door Howard's hoofd. De krant Middelburg Observer schrijft dat de boerin tussen een paar bomen in een greppel werd gevonden. Haar gezicht was onherkenbaar. Haar borst zat vol 'verschrikkelijke brandwonden.' De echtgenoot kreeg een kogel in zijn nek maar overleefde dat wonderwel. Hij wist in de vroege ochtend de aandacht te trekken van een automobilist. 

Alleen al dit jaar zijn in Zuid-Afrika 70 overvallen op boerderijen geweest, waarbij 25 blanke agrariërs op gruwelijke wijze zijn vermoord. Zo werd Nicci Simpson gedood met een klopboor. De politie vond de boerin en haar drie levenloze honden in een grote plas bloed.

De overheid houdt het aantal overvallen niet precies bij. De meest betrouwbare cijfers, volgens mensenrechtenorganisaties, zijn die van de boerenvakbond in Transvaal (TAU). Sinds 1998 zijn bijna 2000 blanken gedood bij aanvallen op boerderijen.

Ook de burgerrechtengroep AfriForum benadrukt in een in 2014 verschenen rapport dat de boerderij-overvallen er extreem gewelddadig aan toe gaan. Slachtoffers worden bewerkt met messen die in kokend water of aan een strijkbout warm zijn gemaakt en achter auto's meegesleept.

Volgens de politie hopen de overvallers zo te achterhalen waar de sleutel van de kluis ligt. Maar mensenrechtenorganisaties stellen dat de mishandelingen vooral zijn bedoeld om een signaal af te geven aan de blanke boeren: vertrek uit het land.