Zakenman Yorgen Fenech verklaarde afgelopen weekend dat hij wil praten over de moord in ruil voor een deal die hem uit de gevangenis houdt.
Volledig scherm
Zakenman Yorgen Fenech verklaarde afgelopen weekend dat hij wil praten over de moord in ruil voor een deal die hem uit de gevangenis houdt. © Reuters

Moord-schandaal Malta: ‘Zakenman betaalde om onderzoeksjournaliste voorgoed te laten zwijgen’

De in Malta gearresteerde zakenman Yorgen Fenech heeft 450.000 euro betaald om onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia te laten vermoorden. Dat blijkt volgens Maltese media uit afgetapte gesprekken tussen Fenech en een tussenpersoon.

De tussenpersoon, die eerder werd opgepakt, heeft ondertussen presidentiële gratie gekregen vanwege zijn getuigenis. Fenech zit nog vast. 

Gisteren werd de voormalige stafchef van de Maltese premier opgepakt. Waarvan Keith Schembri precies wordt verdacht, is nog niet bekend maar hij zou ook met de dood van Galizia te maken hebben. Fenech noemde hem het brein achter de moord. Donderdagavond werd Schembri weer vrijgelaten, zonder dat er een aanklacht tegen hem werd geformuleerd.

Onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia schreef over corruptie in de eilandenstaat. In haar verhalen kwamen geregeld Fenech en Schembri voor. Een autobom maakte in 2017 een einde aan haar leven.

Regeringscrisis

De Maltese regering is in een crisis gestort door de recente aanhoudingen in de zaak rond de moord op de onderzoeksjournaliste. De stafchef van premier Joseph Muscat, Keith Schembri, en de minister van Toerisme Konrad Mizzi stapten dinsdag op vanwege de zaak. De minister van Economische Zaken Christian Cardona zette zichzelf op non-actief, omdat hij zaterdag werd verhoord.

 De Maltese zakenman Yorgen Fenech werd vorige week gearresteerd vanwege zijn banden met de in Dubai geregistreerde firma 17 Black. Het bedrijf kwam voor in een corruptieonderzoek door de vermoorde Daphne Caruana Galizia. Fenech verklaarde zaterdag te willen praten in ruil voor een overheidspardon. Maandag kreeg een tussenpersoon in de zaak gratie nadat hij informatie had gegeven.

  1. Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Familie sleept Belgisch ziekenhuis voor de rechter om weigeren intensive care

    Een ziekenhuis in het Belgische Luik riskeert schadeclaims van coronapatiënten die een bed op de intensive care geweigerd zagen. Eén familie heeft inmiddels al een kort geding aangespannen om een 91-jarige patiënt met verschillende aandoeningen toch op de ic te krijgen. Artsen reageren verontwaardigd. ,,Erg wrang voor degenen die in oorlogssituaties zoals deze dag en nacht het beste van zichzelf staan te geven. Die mensen zouden niet nog eens rechtszaken mogen riskeren.”