Volledig scherm
Een moeder huilt bij het lichaam van haar dochter, een van de hulpverleensters die in Karachi is vermoord. © afp

Moorden om polio-inentingen in Pakistan

In een serie gecoördineerde aanvallen zijn vandaag binnen twintig minuten vier vrouwelijke hulpverleensters doodgeschoten in de Pakistaanse stad Karachi. Ze waren allemaal betrokken bij een poliovaccinatieprogramma. Een vijfde hulpverleenster werd vandaag vermoord in de stad Peshawar, in het noordwesten van het land.

Volledig scherm
© REUTERS

De aanvallen in Karachi vonden plaats op drie verschillende plaatsen in de stad en waren volgens de politie goed voorbereid. In alledrie de gevallen openende onbekenden het vuur op een team van hulpverleners dat in de wijken op pad was om kinderen het vaccin toe te dienen.

De aanval in de buurt van Peshawar was het werk van schutters op een motorfiets. De hulpverlener die hier omkwam was ook betrokken bij een poliovaccinatieprogramma.

Het vaccinatieprogramma in Karachi - dat maandag begon en tot woensdag had moeten duren - is voorlopig stilgelegd, aldus Sagher Ahmed, minister van Volksgezondheid in de provincie Sindh gezegd. Een gezondheidswerker bij Peshawar zei dat er in deze regio niet wordt gestopt met het programma.

Verlamd
Samen met Afghanistan en Nigeria, is Pakistan een van de drie landen waar polio nog steeds endemisch is. Vorig jaar raakten bijna 200 Pakistaanse kinderen verlamd door de ziekte, en dat is het slechtste resultaat in vijftien jaar.

De Pakistaanse regering heeft de ziekte tot nationale ramp uitgeroepen, en hoopt 33 miljoen kinderen te vaccineren door hen oraal druppeltjes met het vaccin toe te laten dienen. Dit wordt door ongeveer 88.000 hulpverleners in het hele land uitgevoerd.

De Taliban zijn fel gekant tegen de poliovaccinaties, zeker nadat de CIA de schuilplaats van Osama bin Laden deels wist te achterhalen door een nep-vaccinatiecampagne in Abottabad. De Taliban beweren nu dat de hulpverleners spionnen voor de Verenigde Staten zijn.


  1. Bezorgde fans eisen vrijlating beroemde Iraanse rapper: ‘Zijn leven is in gevaar’

    Bezorgde fans eisen vrijlating beroemde Iraanse rapper: ‘Zijn leven is in gevaar’

    Rapper Amir Tataloo, een van de populairste Iraniërs op sociale media en uitgesproken criticus van het regime in Teheran, is gisteren in Turkije opgepakt vlak voordat hij naar Engeland wilde vertrekken voor een concert. De controversiële artiest leeft al lange tijd op gespannen voet met Iran en dreigt aan zijn geboorteland uitgeleverd te worden. Een petitie voor zijn vrijlating is al ruim 200.000 keer ondertekend. ,,Amir is geen crimineel.”