Volledig scherm
© REUTERS

Moordenaar krijgt ‘recht om vergeten te worden’ en verdwijnt uit online archieven

Een Duitse moordenaar heeft via het Duitse constitutionele hof het recht gekregen om ‘vergeten te mogen worden’. De man werd in 1982 veroordeeld voor een tweevoudige moord en spande na zijn vrijlating een rechtszaak aan om zijn naam uit online archieven te laten schrappen. Na een jarenlange juridische strijd heeft hij nu zijn gelijk gekregen.

De Duitser vermoordde in 1982 twee mensen op een jacht in de Caraïben, waarna hij met een levenslange gevangenisstraf achter de tralies verdween. Sinds 2002 is hij weer op vrije voeten, maar dat was voor hem niet genoeg. De man die twee mensen van de aardbodem liet verdwijnen ziet met zijn naam het liefst hetzelfde gebeuren. Hij wil dat die niet langer geassocieerd wordt met de misdaad. 

Om dat te bereiken spande de ex-gedetineerde jaren geleden een rechtszaak aan om voor elkaar te krijgen dat zijn familienaam uit de online archieven wordt geschrapt. Deze is namelijk vrij eenvoudig terug te vinden op internet, onder meer door verschillende nieuwsberichten van het Duitse weekblad Der Spiegel waarin zijn naam volledig vermeld staat. 

In 2009 kwam hij achter het bestaan van deze artikelen en eiste hij dat ze verwijderd zouden worden. Hij stelde dat ze zijn rechten schonden en zijn ‘mogelijkheid tot het ontwikkelen van zijn persoonlijkheid’, zo staat in rechtbankdocumenten te lezen.

In 2012 oordeelde een federaal hof dat het recht op privacy van de man in kwestie niet opwoog tegen het publieke belang en de persvrijheid. Het grondwettelijke hof heeft die beslissing nu nietig verklaard en de zaak terugverwezen naar het federale hof.

Controversieel

Het vonnis kan gevolgen hebben voor de publicatie en toegang van online archieven in Duitsland. Het ‘recht om te worden vergeten’ is controversieel en heeft al meermaals tot conflicten geleid tussen Google en de Europese Unie.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.