Moordproces Khashoggi: medewerker consulaat kreeg opdracht ‘de oven aan te steken’
Een medewerker van het Saoedische consulaat in Istanboel heeft een tip van de sluier opgelicht over wat er mogelijk is gebeurd met de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Hij werd in 2018 gedood in de diplomatieke post maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Mogelijk probeerden de moordenaars het te verbranden.
Delen per e-mail
Volgens de Turkse technicus werd hij op 2 oktober 2018 naar de residentie van de Saoedische consul geroepen. Dit minder dan een uur nadat Khashoggi het consulaat was binnengegaan om iets te regelen voor zijn aanstaande huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz. ,,Er waren vijf tot zes personen. Ze vroegen me de tandoor in de tuin aan te steken (oven in de zin van een cilindervormige kuil in de grond of een gemetselde of aardewerken ton, red.). Er hing een paniekerige sfeer’’, verklaarde Zeki Demir gisteren tijdens de eerste dag van het moordproces in Istanboel volgens nieuwszender Al Jazeera.
De verklaring bevestigt een van de theorieën van de Turkse politie dat de moordenaars van Khashoggi zich mogelijk van diens lichaam probeerden te ontdoen door het te verbranden. Dit nadat ze de voor Saoedi-Arabië kritische journalist van onder andere The Washington Post hadden verstikt en zijn lichaam in stukken hadden gesneden.
Volgens Demir zag hij later veel spiesen met vlees bij de oven in de tuin van de consul en ook een kleine barbecue. De marmeren platen rondom de oven leken volgens hem van kleur veranderd alsof ze met een chemisch product waren schoongemaakt. Volgens de chauffeur van de consul was dat vlees allesbehalve verdacht en had zijn werkgever rauwe kebab besteld bij een plaatselijke restaurant.
De Turkse medewerker van het consulaat legde ook een verklaring af over een in zijn ogen merkwaardig voorval met een auto met verduisterde ruiten. Hij wilde helpen de garagedeur te openen toen het voertuig arriveerde maar kreeg te horen dat hij de tuin snel moest verlaten.
Hoofdverdachten
De hoofdverdachten zijn het vroegere hoofd van de Saudische inlichtingendienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het koningshuis Saud al-Qahtani. Zij worden beschuldigd van het opzetten van moord met voorbedachten rade ‘met monsterlijke bedoelingen’. Volgens de aanklagers hebben Al-Asiri en Al-Qahtani de operatie geleid.
Volgens de aanklacht werden achttien medeverdachten naar Turkije gevlogen om Khashoggi te vermoorden. Zij worden bij verstek berecht en zullen waarschijnlijk nooit worden uitgeleverd door Saoedi-Arabië. Dat beschuldigde Turkije er vorig jaar van niet te hebben willen meewerken aan een afzonderlijk en grotendeels geheim proces in Riyadh.
Een rechtbank veroordeelde er in december vijf verdachten tot de doodstraf en drie tot een gevangenisstraf wegens de moord op Khashoggi. De nabestaanden van de journalist en columnist vergaven in mei de moordenaars waardoor die naar Saoedische wetgeving feitelijk uitstel kregen. De Saoedische aanklager zei destijds dat er geen bewijs was van betrokkenheid van de koningshuis adviseur bij de moord en wees de beschuldigingen tegen het voormalige hoofd van de Saoedische inlichtingendienst.
‘Kroonprins verantwoordelijk’
De verloofde van Khashoggi was gisteren aanwezig bij de start van het proces in Istanboel, evenals de speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard. Zij concludeerde destijds dat er geloofwaardige aanwijzingen waren dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord. Iets wat de kroonprins ontkent.
De Saoedische kroonprins verklaarde in september vorig jaar wel dat hij vindt dat hij ook verantwoordelijkheid draagt voor de moord op Khashoggi, omdat het gebeurde ‘terwijl ik aan het roer stond’. Dat zei hij in een documentaire die werd uitgezonden door de Amerikaanse Public Broadcasting Service (PBS)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verdachte (66) vast voor bombriefaanslagen Duitse dranken- en voedingsindustrie
Na twee bombriefaanslagen in het zuidwesten van Duitsland, onder andere op het hoofdkantoor van Lidl, is een verdachte aangehouden. Het gaat om een 66-jarige man uit de omgeving van Ulm in de deelstaat Baden-Württemberg. Hij wordt ook verdacht achter de bombrief te zitten die een dag eerder ontplofte bij een drankenproducent in dezelfde regio en eentje die was gericht aan een babyvoedingsfabrikant maar kon worden onderschept. -
Misbruikschandaal in bisdom Keulen: katholieken willen zich massaal laten uitschrijven, server crasht
De server van de rechtbank in Keulen is vrijdag gecrasht door de vele aanvragen voor uittreding uit de katholieke kerk. Aanleiding is een misbruikschandaal binnen het bisdom. Kardinaal en aartsbisschop Rainer Woelki ligt onder vuur, omdat hij een onderzoeksrapport al maandenlang niet naar buiten wil brengen. Een deel van de inhoud lekte via Duitse media uit. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Video
Vliegtuig verliest onderdelen boven woonwijken bij Denver
Delen van een vliegtuig zijn neergestort in verschillende woonwijken, niet ver van de Amerikaanse stad Denver in de staat Colorado. Het toestel, een Boeing 777-200 met aan boord 231 passagiers en tien bemanningsleden, is volgens de politie veilig geland op Denver International Airport. Er zou niemand gewond zijn geraakt. -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.
-
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
PREMIUM
‘Zorgwekkende scheiding in de samenleving’ door Israëlisch vaccinatiepaspoort
Met zijn snelle vaccinatiecampagne is Israël een proeftuin voor heel de wereld. Ook de invoering van een ‘groen paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft, wordt met grote aandacht gevolgd. -
Aanwijzingen van opzet bij moeder die met kinderen in auto te water raakte in Amsterdam
De vrouw die zaterdagnacht met drie kinderen in een auto te water raakte in Amsterdam-Noord en daarbij verdronk, komt uit Gronau aan de Duits-Nederlandse grens bij Enschede. Dat hebben politie en justitie in Münster vanmiddag bekendgemaakt. Volgens hen zijn er aanwijzingen dat de 47-jarige moeder zichzelf mogelijk van het leven wilde beroven.