Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Moskee in Vlaardingen aangevallen met brandbom

De Al-Hijra moskee in Vlaardingen is vanmorgen bestookt met een brandbom. Er was niemand in de moskee aanwezig, maar volgens voorzitter Nasri is op beelden van beveiligingscamera's te zien hoe een brandend voorwerp naar de vrouweningang wordt gegooid en ontploft. ,,Vermoedelijk was het een spuitbus verf, want overal zit rode verf.''

Quote

We moeten in vrede samen kunnen leven en samen deze wereld opbouwen, niet afbreken

Voorzitter Nasri

Nasri denkt dat deze daad een rechtstreeks gevolg is van de aanslag die woensdag in Parijs werd gepleegd. ,,Dat moet wel. We zitten hier al sinds 1988 en we hebben nog nooit zoiets meegemaakt.''

,,Wij hebben geen woorden voor wat er in Parijs is gebeurd. Geweld hoort niet thuis op deze wereld. Zulke mensen zouden niet op straat mogen lopen. Het maakt niet uit of je christen, jood of moslim bent, we moeten in vrede samen kunnen leven en samen deze wereld opbouwen, niet afbreken."

Aangifte
Het moskeebestuur heeft aangifte gedaan, maar is niet van plan extra veiligheidsmaatregelen te treffen. ,,We zwichten niet voor geweld door mensen in te huren om het gebouw te bewaken. We hebben camera's, dat is genoeg."

,,We zijn wel erg geschrokken en gaan met onze gemeenschap in gesprek. Gelukkig was er niemand aanwezig, want dan had dit ernstiger kunnen aflopen. De moskee had in brand kunnen vliegen."

Binnen de gemeenschap van de Al-Hijra moskee ziet de voorzitter geen signalen van radicalisering. ,,Daar zijn we scherp op en zullen optreden als we iets merken. Bij ons is geen plek voor haat en geweld."