Moskou opent grootste moskee van Europa

In Moskou is vanochtend de grootste moskee van Europa geopend. Dat gebeurde in het bijzijn van de Russische president Poetin, de Turkse president Erdogan en de Palestijnse leider Abbas.

Het 72-meter hoge gebouw heeft zes etages en staat op de plaats van de oude moskee van Moskou die bouwvallig en ook veel te klein was geworden. Er is tien jaar aan het project gebouwd.

In de nieuwe gebedsruimte kunnen 10.000 gelovigen samenkomen. De kosten van de moskee belopen een slordige 170 miljoen euro en zijn grotendeels betaald door de Russische miljardair en senator Suleyman Kerimov. Deze uit Dagestan afkomstige zakenman overleefde in 2007 een zwaar auto-ongeluk in Frankrijk. Met de bouw van een moskee wil hij een belofte aan zijn vader inlossen.

Vanuit de Palestijnse Gebieden kwam een donatie van 25.000 euro. De eerste moskee van Moskou werd ruim honderd jaar gelden gebouwd op grond die was aangekocht door Tartaarse moslims. Er was veel kritiek van architecten toen het historische gebouw in 2011 werd gesloopt in het kader van stadsvernieuwing.

Op instorten
Volgens islamitische leiders was een nieuw gebouw echter noodzakelijk omdat delen van de oude moskee op instorten zou hebben gestaan.

Overigens is er in Moskou nog steeds een tekort aan gebedsplaatsen voor moslims. Tijdens belangrijke feestdagen staan er tot 100.000 gelovigen in de straten rond de moskee. Naar verluidt wonen er twee miljoen moslims in Moskou. Er staan overigens vergelijkbaar grote moskeeën in Rusland, maar dan in het Aziatische deel.