Volledig scherm
Congres-lid Ilhan Omar weigert te buigen voor de stortvloed aan kritiek van Republikeinen, onder wie president Trump. De Democrate zegt dat moslims in de VS er geen genoegen mee moeten nemen als zij worden behandeld als tweederangs burgers. © REUTERS

Moslima in Amerikaans Congres opgejaagd wild na 9/11-uitspraak

President  Donald Trump, Republikeinse politici en media waaronder Fox News hebben de jacht geopend op Ilhan Omar. Zij is een van de eerste twee moslima’s in het Amerikaanse parlement. 

Haar toespraak duurde 20 minuten. Op een receptie brak Ilhan Omar een lans voor moslimrechten. Sindsdien staat het in Mogadishu (Somalië) geboren Congreslid voor Minnesota in het oog van een storm. Zelfs president Trump deelt op Twitter een sneer uit naar Omar met beelden van de brandende WTC-torens na de aanslagen op 11 september 2001. De beelden worden begeleid met de woorden: ‘We zullen het nooit vergeten’. De gemoederen lopen inmiddels zo hoog op dat in New York een man in staat van beschuldiging is gesteld voor doodsbedreigingen aan het adres van Ilhan Omar (37).

Quote

Ik ben het ongemakke­lij­ke gevoel van een leven als tweede­rangs­bur­ger beu

Ilhan Omar

De storm begon vorige maand, een week na de aanslag in Nieuw-Zeeland waarbij 50 moslims om het leven kwamen. Op een receptie van een Amerikaanse organisatie voor moslimrechten, de Council in America-Islamic Relations, beschreef het Democratische Congres-lid ‘het ongemakkelijke gevoel van een leven als tweederangsburger’. ,,Ik ben dat beu. Elke moslim in dit land zou dat beu moeten zijn. Je moet je er niet bij neerleggen. Dat is het recht dat je hebt’’, aldus Ilhan Omar, die aan de aanslagen van 11 september refereerde met de uitspraak ‘Some people did something’ - tot grote woede van haar tegenstanders.  

Toen zij op een ander moment ook de ‘eenzijdige politiek van Amerika jegens Israël’ aankaartte en die ‘antisemitisch’ noemde, waren de rapen gaar. Haar excuus voor de suggestie dat de steun aan Israël wordt gevoed door ‘donaties van een lobbygroep’ hielp daar niet meer aan.

Volgens Republikeinse politici en commentatoren zijn haar uitspraken ‘gevaarlijk en zetten zij aan tot geweld’. Zij nemen het haar kwalijk dat zij ‘de ernst van de gebeurtenissen op 9/11 ernstig onderschat’. Rechtse commentatoren beschuldigingen haar van ‘sympathie voor terroristen’.

Volledig scherm
Ilhan Omar praat met de pers op weg naar het Capitool in Washington waar het parlement huist. Foto REUTERS © REUTERS

Ilhan Omar wijst alle kritiek van de hand. ,,Niemand komt aan mijn liefde voor Amerika. Ik blijf onvoorwaardelijk vechten voor gelijke kansen voor iedereen’’, zegt het Congreslid in haar laatste reactie. ,,Ik ben geen parlementariër geworden om er vervolgens het zwijgen toe te doen.’’ Ook bedankt zij iedereen die ‘zich te weer stelt tegen een regering die zich in haar verkiezingscampagne sterk maakte voor een land zonder moslims’.

Olie

Democratische partijgenoten veroordelen alle aanvallen, ook die van Donald Trump, omdat zij ‘aanzetten tot geweld’. Dit weekeinde liet de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, van zich horen. ,,De president moet geen pijnlijke beelden van 9/11 gebruiken voor politieke aanvallen. Hij moet geen olie op het vuur gooien’’, aldus Pelosi. ,,De herinneringen aan 9/11 zijn heilig, elke discussie daarover moet zuiver blijven.’’
Deze laatste opmerking kan ook worden gezien als kritiek op Omar van wie zij de naam niet noemde. Ook voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders roert zich. Hij spreekt van ‘afschuwelijke en gevaarlijke’ aanvallen en roept Omar op ‘niet te buigen voor Trumps racisme, haat en islamofobie’. ,,Dat doen wij ook niet’’, aldus Sanders.

Volledig scherm
Rashida Tlaib, de andere moslima in het Amerikaans Congres (voor Michigan), noemt alle aanvallen op collega Ilhan Omar ‘schaamteloos’. Foto EPA © EPA

Rashida Tlaib, de andere moslima in het parlement, roept alle Democraten op zich teweer te stellen tegen alle ‘misleidende, totaal uit het verband getrokken berichtgeving’ van Fox News en The New York Post. Beide nieuwsmedia zijn in handen van Rupert Murdoch. ,,Het is genoeg geweest. Het is schaamteloos en roept geweld op tegen Omar’’, aldus Tlaib.

  1. Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred

    Toeschou­wer gearres­teerd voor maken van apengeba­ren naar Uni­ted-spe­ler Fred

    De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag.