Volledig scherm
De twee terreurverdachten hadden plannen om een trein van VIA Rail op te blazen. © getty

Moslims hielpen aanslag op trein in Canada verijdelen

Leden van de moslimgemeenschap in Canada hebben de autoriteiten getipt over een terreurplan om een aanslag te plegen op een trein. Er zijn twee verdachten aangehouden die banden zouden hebben met al-Qaeda.

De Canadese politie maakte maandag bekend dat Raed Jaser en zijn vermoedelijke handlanger Chiheb Esseghaier gearresteerd waren in verband met het plan om een trein van Via Rail in Canada op te blazen. De politie maakte volgens de New York Times niet bekend welke trein ze op het oog hadden.

'Alle Canadezen veilig'
Muhammad Robert Heft, een islamitische gemeenschapsleider in Ontario, verklaarde aan de Toronto Sun dat een iman in die stad de autoriteiten alarmeerde over de terreurplannen, die zo konden verijdeld worden.

'Wat telt, is niet hoe je je kleedt maar wat je denkt', verklaart Heft. 'In onze gemeenschap zien we er anders uit, maar in ons hart houden we van Canada. Het is ons land, onze stam. We willen dan ook dat alle Canadezen veilig zijn, welke religie ze ook aanhangen'.

Heft voegde er bij CNN aan toe dat de Canadese politie de hulp van de iman erkende tijdens een briefing met leden van de islamitische gemeenschap.

'We zijn dankbaar dat de politie het onderzoek verrichtte en erin slaagde de verdachten te arresteren voor er iets gebeurde. We stellen het op prijs dat ze ons op de hoogte hielden en uitleg gaven over wat er gaande was'.

De verdachten werden naar verluidt al meer dan een jaar door de autoriteiten in de gaten gehouden.