Motie van wantrouwen voor May na noemen nieuwe datum brexit-stemming

VideoDe Britse premier Theresa May wil het parlement in de derde week van januari alsnog laten stemmen over haar brexitdeal met de Europese Unie. Jeremy Corbyn, leider van oppositiepartij Labour, vindt dat te laat en diende vanavond een motie van wantrouwen in tegen de premier.

Persbureau AP noemt zijn actie ‘symbolisch’. De motie gaat immers over May en niet over haar regering; als hij wordt aangenomen, hoeft de regering niet te vallen en is er niet meteen noodzaak voor nieuwe verkiezingen. Op dit moment is bovendien onduidelijk of er überhaupt over zal worden gestemd, schrijft The Guardian.

De cruciale stemming over de brexitdeal in het Lagerhuis zou eigenlijk vorige week al plaatsvinden, maar werd op het laatste moment uitgesteld omdat de premier op een nederlaag afstevende. May zei vanmiddag dat de stemming in de week van 14 januari moet plaatsvinden. Het is onduidelijk op welke dag het precies gebeurt. Labour dreigde al met een motie van wantrouwen als May niet duidelijk zou maken wanneer het parlement alsnog zou mogen stemmen over de deal.

Voor schut

De politica herhaalde vanmiddag dat ze de komende tijd meer gesprekken voert met EU-kopstukken. Op die manier hoopt ze het gesloten akkoord alsnog acceptabel te maken voor het Lagerhuis, want pas dan wordt de deal wettelijk geldig. Die goedkeuring is echter ver weg, want zelfs politici van haar eigen Conservatieve partij hebben er weinig goeds over te zeggen.

May moet het in Brussel bovendien doen met verduidelijkingen en beloftes bij het bestaande document, want EU-leiders lieten meermaals weten dat het ondertekende akkoord definitief is. Een woordvoerder van de Europese Commissie liet vandaag bovendien weten dat er deze week helemaal geen nieuwe gesprekken op de planning staan.

Quote

May leidt de meest wanordelij­ke en chaotische Britse regering uit de recente geschiede­nis

Jeremy Corbyn

De oppositie, en met name Labour-leider Jeremy Corbyn, gelooft dan ook totaal niet dat May nog iets gedaan gaat krijgen in Brussel. De sfeer leek vorige week al gespannen en Britse kranten concludeerden afgelopen weekend al dat de premier met lege handen en zonder hoop uit de Vlaamse hoofdstad was teruggekeerd. Volgens The Guardian stond ze daarom ‘vreselijk voor schut’.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
De Britse premier Theresa May. © EPA

Ierse kwestie

De gesprekken van May gaan vooral over de relatie tussen de Europese republiek Ierland en het Britse Noord-Ierland na de brexit, het heetste hangijzer in het Britse parlement.

Dat laatste land zou na de brexit een aparte status krijgen om te voorkomen dat er een feitelijke grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland ontstaat. Voor Noord-Ierland zou later iets geregeld worden, waar behalve de inwoners ook Londen, Dublin en Brussel mee kunnen leven.

Critici van de deal van May vinden dat bewoordingen uit de overeenkomst Groot-Brittannië feitelijk voor onbepaalde tijd in de greep van de EU houden. Londen zou dan niets meer te vertellen hebben over het beëindigen van de speciale status van Noord-Ierland 

Lees ook: Harde, zachte of geen brexit: de ‘British exit’ in acht vragen en antwoorden.

Volledig scherm
Labour-leider Jeremy Corbyn. © AFP
  1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

    Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
  2. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

    Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.