De 24-jarige Louisa Vesterager Jespersen uit Denemarken en de 28-jarige Maren Ueland uit Noorwegen.
Volledig scherm
De 24-jarige Louisa Vesterager Jespersen uit Denemarken en de 28-jarige Maren Ueland uit Noorwegen. © Facebook/rv

‘Motief moord op Scandinavische toeristen in Marokko is terrorisme’

De twee Scandinavische toeristen die maandag in het Atlasgebergte in Marokko dood zijn aangetroffen, zijn hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer geworden van een terreuraanslag. Dat zeggen de Marokkaanse veiligheidsautoriteiten. 

Volgens het parket hebben de vier mannen die verdacht worden betrokken te zijn bij de moorden, banden met een terreurgroep. Volgens de Deense veiligheidsdiensten zou het gaan om een onderdeel van IS. Eén van de verdachten werd dinsdag opgepakt in Marrakesh. De andere drie worden nog opgespoord.

De lichamen van de 24-jarige Louisa Vesterager Jespersen uit Denemarken en de 28-jarige Maren Ueland uit Noorwegen werden maandag dood aangetroffen op tien kilometer van Imlil, een klein dorpje in de Hoge Atlas, aan de voet van de 4.167 meter hoge berg Toubkal. 

Volgens de Marokkaanse autoriteiten hadden de twee ‘sporen van geweld door messen’ aan hun hals. Volgens een bron dicht bij het onderzoek zou de keel van de Deense vrouw zijn doorgesneden en zou de Noorse zijn onthoofd. De daders zouden de vrouwen mogelijk al eerder op de dag gestalkt hebben, voor ze hen in hun slaap verrasten en om het leven brachten.

De Deense inlichtingendienst denkt dat de moorden mogelijk het werk zijn van IS. In een video die op internet rondgaat zou een werkwijze te zien zijn die zou passen bij de werkwijze van IS. In de video, waarover nog niet veel bekend is, zou te zien zijn hoe de twee vrouwen zijn omgebracht. 

Een forensisch team op de plek waar de lichamen van de jonge vrouwen werden gevonden.
Volledig scherm
Een forensisch team op de plek waar de lichamen van de jonge vrouwen werden gevonden. © AP
 1. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.
 2. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.