Volledig scherm
© AFP

'Motor toestel AirAsia begeeft het vlak voor opstijgen'

Honderdtwintig passagiers zijn met de schrik vrijgekomen op de luchthaven van Surabaya in Indonesië. Een toestel van AirAsia kwam er op de startbaan in de problemen. Een motor van het vliegtuig begaf net voor het opstijgen. Precies op dezelfde luchthaven vertrok de rampvlucht van AirAsia naar Singapore die het leven kostte aan 156 passagiers.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© reuters

Het toestel was al drie minuten aan het taxiën toen plots een van de motoren het begaf. De passagiers hoorden een luide knal en raakten in paniek, meldt Metro TV. Volgens de Indonesische zender werd het toestel opnieuw naar de gate gereden waar de 120 passagiers aangedaan uitstapten. Het vliegtuig met bestemming Bandung werd intussen hersteld.

"Het toestel was klaar om op te stijgen en plots hoorden we een luide knal. Het geluid verdween en het vliegtuig maakte een achterwaartse beweging. We raakten in paniek", aldus passagier Yusuf Fitriadi. "Het toestel werd daarna opnieuw naar de gate gebracht en een stewardess vroeg ons om uit te stappen."

Volgens Yusuf zou hetzelfde toestel na herstel alsnog vertrekken maar weigerde 90 procent van de passagiers om opnieuw in te stappen. Volgens hem was de angst groot dat er alsnog iets zou mislopen met het vliegtuig.

Oorzaak crash
Precies op dezelfde luchthaven vertrok de rampvlucht met bestemming Singapore die het leven kostte aan 156 passagiers en 6 medewerkers van AirAsia. De oorzaak van de crash is volgens het meteorologische bureau van Indonesië te wijten aan het slechte weer. Een technisch mankement is nog niet uitgewezen.

Een bron rond het onderzoek zei eerder tegen Reuters dat uit radargegevens blijkt dat het toestel kort voor de crash een ,,ongelooflijk'' steile klim maakte. Het toestel kon die beweging mogelijk niet aan.

Inmiddels zijn vijf grote objecten gevonden die mogelijk van het toestel zijn. 31 lichamen zijn geborgen.