Motorrijders gebruiken Antwerpse Ring als stuntbaan

VideoAutomobilisten wisten vandaag niet wat ze zagen op de Antwerpse Ring richting Gent. Zo'n dertig personen stalen de show met hun motoren en quads. Zonder helm, op één wiel of rechtstaand op het zadel. 

De motorrijders waren allemaal deelnemers van het evenement ROC Europe, wat staat voor ‘Ride of the Century’, dat voor de tweede keer in Antwerpen werd gehouden. De groep vertrok zaterdagmiddag richting Gent. De politie had zelfs besloten het evenement te begeleiden om ervoor te zorgen dat de andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder zouden ondervinden en niet in gevaar zouden komen. 

Maar heel wat deelnemers namen het ondanks dat toezicht niet zo nauw met de verkeersregels. Wouter Bruyns van de lokale politie Antwerpen: ,,De start op zich verliep al zeer chaotisch. Deelnemers droegen niet de gepaste kleding of hadden geen nummerplaten en er werd geen gepast rijgedrag vertoond. We zijn nog aan het onderzoeken wie welke overtredingen precies heeft gemaakt. Voor sommige deelnemers wacht een rijverbod, bijvoorbeeld voor het parkeren op de pechstrook van de Ring of het rijden op één wiel.”

Volledig scherm
© RV

Onderzoek geopend

Ook de federale politie onderzoekt de zaak: ,,We hebben verschillende meldingen binnen gekregen over die motorrijders. Er zijn voorlopig door onze diensten nog geen bekeuringen opgesteld. Op basis van de gemaakte amateurbeelden en de camerabeelden van het Vlaams Verkeerscentrum is er een onderzoek geopend.” 

De beelden die andere automobilisten konden maken, zouden van motorrijders zijn die zich onttrokken hadden aan de stoet deelnemers of later vertrokken waren. Er ontstonden onder de honderden motorrijders heel wat kleinere afsplitsingen omdat de politie volgens de deelnemers te streng optrad.

“Niet verantwoordelijk voor individuele acties”

Op videobeelden op het Instagram-account van Ride of the Century Europe is te zien hoe onder andere Britse deelnemers gisteren ook al stuntwerk uithaalden in de straten van Antwerpen en omgeving. De organisatie van het evenement stelt nadrukkelijk dat ze “niet verantwoordelijk is voor acties van individuele deelnemers”.

Voor de zekerheid deelden de organisatoren gisteren nog de “basisregels” voor het evenement mee, waaronder ‘volg altijd de instructies van de politie’, ‘motorfietsen moeten in orde zijn (nummerplaat, lichten)’, ‘bestuurders moeten een helm dragen, bescherming is meegenomen’, ‘gebruik de vluchtstrook niet zonder toestemming’ en ‘maak geen vreemde bewegingen op de weg’. 

Volledig scherm
Het was de tweede editie van het evenement in Antwerpen. © Facebook ROC Europe
Volledig scherm
© RV