Volledig scherm

'Mubarak sinds twee dagen in coma'

UpdateCAIRO - De afgetreden president van Egypte, Hosni Mubarak (82), zou in coma liggen. Egyptische kranten hebben vandaag gemeld dat de president ziek is en sinds zaterdagavond niet meer bij bewustzijn zou zijn geweest.

Mubarak vertrok eind afgelopen week uit zijn paleis in Heliopolis, een voorstad van Caïro, naar zijn residentie in de badplaats Sharm al-Sheikh in het zuiden van Sinaï.

Vrijdag werd gemeld dat Mubarak die dag naar Sharm al-Sheikh was uitgeweken, maar in het bericht van de Egyptische krant al-Masri al-Yom vertrok Mubarak donderdagavond al naar die badplaats.

Die avond werd een toespraak uitgezonden van de president, die bekendmaakte bevoegdheden over te dragen aan vicepresident Omar Suleiman. Volgens geruchten in Caïro viel Mubarak twee keer flauw tijdens de opnames van de toespraak, aldus al-Arabiya.

De zender stelt dat het verhaal over de coma van Mubarak in al-Masri al-Yom is gebaseerd op betrouwbare bronnen.

De voormalige president is onder behandeling in zijn woning in Sharm al-Sheikh. Het is nog onduidelijk of hij naar een ziekenhuis moet worden gebracht. Hij werd vorig jaar maart in Heidelberg, Duitsland, aan zijn galblaas geopereerd. In 2004 werd hij, ook in Duitsland, aan zijn rug geopereerd.

Zondag bevestigde premier Ahmed Shafiq dat Mubarak in Sharm al-Sheikh is. Geruchten doen al sinds vrijdag de ronde dat Mubarak naar het buitenland is uitgeweken.

'Duizenden betogers op Tahrirplein'
Duizenden demonstranten zijn vandaag weer neergestreken op het Tahrirplein in Caïro. Kort daarvoor leek het er nog op dat het leger de laatste betogers had verwijderd van het Bevrijdingsplein in het centrum van de hoofdstad van Egypte. De betogers wuiven volgens ooggetuigen met vlaggen en hebben wegen geblokkeerd.

Het Tahrirplein was achttien dagen lang het epicentrum van betogingen in Egypte tegen het bijna dertig jaar oude regime van Hosni Mubarak.

Mubarak en zijn regering trachtten de betogers naar huis te krijgen door de oproerpolitie en knokploegen hard te laten optreden en door een kabinetswijziging, loonsverhogingen en door toezeggingen over het aftreden van de president en over politieke hervormingen. Maar dat lukte niet en er braken ook stakingen uit. Mubarak trad uiteindelijk vrijdag af. (ANP/CBR)