Musk krijgt toestemming voor hyperloop: 1200 km/h met de trein

VideoDe supersnelle trein volgens het 'hyperloop- principe' lijkt er daadwerkelijk te komen. Ingenieur en ontwerper Elon Musk zegt groen licht te hebben gekregen voor de aanleg van een ondergronds ultra-high-speed treintraject tussen Washington en New York voor zijn Hyperloop. Deze maakt het mogelijk om de afstand van iets meer dan 350 kilometer binnen het half uur af te leggen.

Musk, die onder andere baas is van autofabrikant Tesla, oprichter van ruimtetransportbedrijf SpaceX en mede-bedenker van betaaldienst PayPal, is een van de mensen achter de hyperloop. Dat is een technologie die in de toekomst razendsnel openbaar vervoer mogelijk moet maken.

Op Twitter zei Musk mondeling akkoord te hebben voor de aanleg van het traject, zonder er verder over uit te weiden wat dit precies inhoudt. Dit wil ook niet zeggen dat het traject snel zal worden gerealiseerd. De kosten voor het project zijn behoorlijk fors. Volgens Musk is alle hulp welkom. Hoewel het akkoord nog niet formeel en definitief is, zegt Musk optimistisch te zijn over een succesvolle afloop. 

Reistijd

Het huidige project moet steden New York en Washington D.C. met elkaar verbinden via Philadelphia en Baltimore. Het complete traject beslaat ongeveer 1200 kilometer. Wie dit aflegt met de auto is al gauw vier uur onderweg. En met de hyperloop? Volgens Musk duurt het dan slechts 29 minuten. 

Het idee van de hyperloop is gebaseerd op vacuüm of bijna-vacuüm. Daardoor is er in de tunnel waar de trein doorheen rijdt dusdanig weinig luchtweerstand dat er snelheden rond de 1200 kilometer per uur gehaald kunnen worden. 

Elon Musk op archiefbeeld.
Volledig scherm
Elon Musk op archiefbeeld. © EPA
  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.