Volledig scherm
Moslimvrouwen worden gefotografeerd in Maungdow, een dorp vlakbij de grens met Bangladesh. Veel moslims proberen Myanmar te ontvluchten © AFP

'Myanmar voert etnische zuivering uit onder moslims'

Het leger van Myanmar is bezig met een ,,collectieve afstraffing'' van de islamitische minderheid in het westen van het land, met ,,etnische zuivering'' als ultiem doel. Die harde beschuldiging uitte VN-functionaris John McKissick tegenover de BBC.

Quote

Mannen worden doodgescho­ten, kinderen afgeslacht, vrouwen verkracht en huizen verbrand en geplunderd

John McKissick

Om de zogenoemde Rohingya-moslims het land uit te jagen, worden volgens de bestuurder in de grensstreek ,,mannen doodgeschoten, kinderen afgeslacht, vrouwen verkracht en huizen verbrand en geplunderd''. McKissick geeft leiding aan een missie van de vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, in buurland Bangladesh. Daar zijn al duizenden mensen naartoe gevlucht vanwege het geweld. Ook China vangt duizenden vluchtelingen op.

Grof geweld
Vorige maand doodden militanten in de deelstaat Rakhine negen agenten tijdens een aanval op grensposten. Regeringstroepen reageerden met grof geweld. Volgens activisten van de Rohingya zijn de afgelopen weken al zeker honderd doden gevallen.

De overheid van Myanmar ontkent alle betrokkenheid bij wreedheden. Journalisten en hulpverleners mogen het gebied niet in.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement