Volledig scherm
Reuters-journalisten Wa Lone (tweede van rechts) and Kyaw Soe Oo (tweede van links) worden de rechtbank uitgeleid na een hoorzitting. © EPA

Myanmar wil liever geen bezoek van de VN

Myanmar heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties laten weten dat aanstaande februari niet 'het juiste moment" is om het land te bezoeken. Dat maakte VN-ambassadeur Mansour Ayyad Al-Otaibi van Koeweit bekend. 

Al-Otaibi wilde deze maand een bezoek aan het land organiseren tijdens het voorzitterschap van Koeweit van de VN-Veiligheidsraad. ,,Het bezoek zal niet plaatsvinden in februari. Andere leden van de Veiligheidsraad kunnen een reis organiseren op een later tijdstip, misschien in maart of april. Ze zeggen dat het nu te onrustig is in de provincie Rakhine", zei de ambassadeur. ,,Ze hebben het verzoek niet afgewezen, maar denken dat dit niet het juiste moment is."

Zo'n 690.000 Rohingya, een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar, zijn sinds vorig augustus uit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. De stroom ontheemden kwam in augustus op gang nadat het leger van Myanmar op gewelddadige wijze reageerde op aanvallen van Rohingya op controleposten. De VN hebben de campagne van het leger een 'etnische zuivering' genoemd. De regering van Myanmar ontkent dit.

Myanmar pakte in december twee journalisten van het internationale persbureau Reuters op. Zij zouden toegang hebben tot geheime documenten. Zij werkten aan een verhaal over Rakhine, de provincie waar het geweld tegenover de Royingya naar verluidt begon. Volgens de journalisten bevatten de 'geheime' documenten, die ze kregen van een politieagent, enkel informatie die al eerder door anderen gepubliceerd was.

  1. Wachten op een teken van IS: lokale moslimgroep te klein voor zo'n grote ravage
    PREMIUM

    Wachten op een teken van IS: lokale moslim­groep te klein voor zo'n grote ravage

    De regering van Sri Lanka wijst een tot voor kort onbekende moslimgroep als schuldige aan van de bloedigste terreur die het land ooit heeft gekend. Een groep die eerder al getracht zou hebben om een aanslag te plegen en waarvoor de autoriteiten pas nog uitdrukkelijk werden gewaarschuwd. Maar niemand vermoedde dat ze terreur van deze omvang kon plegen — en eigenlijk wacht iedereen op een bewijs dat ook IS erachter zat.