Mysterie rond verborgen inscriptie op schilderij ‘De Schreeuw’ eindelijk ontrafeld
Jarenlang werd er gespeculeerd over de herkomst van de nauwelijks zichtbare zin op het wereldberoemde schilderij ‘De Schreeuw’ van de Noorse kunstenaar Edvard Munch. Onderzoekers van het Nationaal Kunstmuseum van Noorwegen hebben het mysterie eindelijk ontrafeld. De woorden zouden door niemand minder dan de kunstenaar zelf op het doek zijn aangebracht.
Delen per e-mail
,,Kan kun være malet af en gal Mand!”, zo staat in het Noors te lezen in de linkerbovenhoek van de originele versie van het werk. Vertaald wordt dat: ,,Kan alleen door een gek geschilderd zijn!” De woorden zijn met het blote oog nauwelijks leesbaar en werden met een potlood op de verf van het doek geschreven, nadat het schilderij voltooid was.
De herkomst van de zin was lange tijd een raadsel. Kunstcritici vroegen zich af of de inscriptie een toevoeging van de kunstenaar zelf of eerder een daad van vandalisme door een verontwaardigde toeschouwer was.
Twijfel
Zonder deze angst en ziekte zou ik als een schip zonder roer zijn geweest.
Het originele schilderij dat uit het jaar 1893 dateert, werd onlangs uitgebreid onderzocht ter voorbereiding van een tentoonstelling in het nieuwe Nationaal Kunstmuseum. De onderzoekers van het museum gingen met behulp van nieuwe technologie na of het handschrift gelijkenissen vertoonde met wat Munch in zijn eigen dagboeken en brieven neerpende. Zowel het handschrift op zich als de gebeurtenissen uit die tijd laten er geen twijfel over bestaan: de inscriptie is het werk van Munch zelf, verklaart het museum vandaag in een mededeling.
Het schilderij lokte destijds kritiek uit en wakkerde speculaties aan over de mentale gezondheid van Munch - iets waar de artiest het bijzonder moeilijk mee had, blijkt uit zijn dagboeken. De onderzoekers geloven dat dit hem ertoe aanzette zijn mysterieuze boodschap aan zijn werk toe te voegen.
Mentale gezondheidsproblemen
Zowel Munch als zijn familie bleven echter niet gespaard van mentale gezondheidsproblemen. Zijn vader en zus vielen beiden ten prooi aan vlagen van depressie. Munch zelf belandde in 1908 in het ziekenhuis na een zenuwinzinking. ,,Zolang ik mij kan herinneren heb ik geleden aan een diep gevoel van angst, dat ik in mijn kunst heb proberen uit te drukken’’, schreef de Noorse schilder. ,,Zonder deze angst en ziekte zou ik als een schip zonder roer zijn geweest.”
‘De Schreeuw’ is een van de bekendste werken in de kunstgeschiedenis en wordt omschreven als een tijdloze uitdrukking van menselijke angst. Munch schilderde er verschillende versies van.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Met één explosie neemt de iconische dance-act Daft Punk na 28 jaar afscheid
Het Franse electropopduo Daft Punk is na 28 jaar uit elkaar. In een acht minuten durende video met de titel Epilogue kondigden de twee vandaag aan ermee te stoppen. ,,1993-2021’’, schreven ze erbij. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
Video
Trucker Martijn reageert op Lubach-lied: ‘Voor het eerst om hem moeten lachen’
Trucker Martijn heeft weer van zich laten horen op Radio 1. Gisteren was de trucker onderwerp van gesprek in het programma Zondag met Lubach, nadat hij zich op de radiozender had uitgelaten over de programmamaker. ,,Voor het eerst van mijn leven moest ik lachen om Lubach.” -
PREMIUM
Meiden die rijden staan opeens in de belangstelling: ‘Dit is meer dan een mannenwereld’
Het zijn de koninginnen van de weg, echte kilometervreters. Steeds meer vrouwen sturen met enorme vrachtwagencombinaties over de weg. Wekelijks zijn hun avonturen te zien in het populaire televisie-programma ‘Meiden die Rijden’. Vier vrachtwagenchauffeurs over hun keuze voor het vak, flauwe grappen en het ‘truckersbestaan’. -
Elitekorps Duits leger weer in opspraak: leider liet meenemen munitie en explosieven onbestraft
Na het schandaal rond extreemrechtse ‘elementen’ binnen het elitekorps van het Duitse leger, ligt het Kommando Spezialkräfte (KSK) opnieuw onder vuur. Ditmaal vanwege de gang van zaken rond de verdwijning van 85.000 stuks munitie en 62 kilo explosieven.
-
Inwoners van Moskou mogen stemmen over de terugkeer van ‘Bloedige Felix’
De bewoners van Moskou kunnen vanaf donderdag een week stemmen over de vraag of het standbeeld van de stichter van de geheime dienst van de Sovjet-Unie moet terugkeren in het centrum van de stad. Het standbeeld van Felix Dzerzjinski (1877-1926) werd in 1991 door een woedende menigte neergehaald, maar is bewaard gebleven in en speciaal park vol met weggesleepte Sovjethelden. -
energierekening
Johan (72): ‘Ik stook het nooit boven de 18 graden in huis, zo ben ik opgevoed’
Hoeveel geld besteed je aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Johan de Boer (72) uit Hegelsom. -
video
Tweehonderd doodskisten vallen in zee na instorten klif Italië
Meer dan tweehonderd doodskisten zijn maandag door het instorten van een klif bij de Italiaanse stad Genua in zee beland. In de kisten zaten stoffelijke overschotten.