Volledig scherm
De woning waar in april 2011 de lichamen van de moeder en haar vier kinderen werden gevonden. © AFP

Mysterie rond verdwijning van Fransman die gezin uitmoordde na ruim acht jaar opgelost

De Fransman Xavier Dupont de Ligonnès die ervan wordt verdacht zijn complete gezin te hebben uitgemoord in april 2011 is opgepakt op het vliegveld van het Schotse Glasgow. De Franse politie zocht de man al 8,5 jaar en had ook Europol ingeschakeld. Sinds de moord ontbrak van de man echter elk spoor.

Volledig scherm
Xavier Dupont de Ligonnès wist ruim acht jaar uit handen van de politie te blijven. © AFP

Op 21 april 2011 werden de in stukken gehakte lichamen van de vrouw en vier kinderen van Dupont de Ligonnès gevonden in de tuin van het familiehuis in Nantes. Ook de twee honden van het gezin waren gedood en in de tuin begraven. Alleen het lichaam van Dupont de Ligonnès ontbrak. 

Met de aanhouding van de Fransoos is een van de mysterieuste zaken van de laatste decennia opgelost. Hij werd gespot door de politie op het Parijse vliegveld Roissy-Charles-de-Gaulle waar hij op een vlucht incheckte. De agenten konden niet meer ingrijpen, maar waarschuwden Interpol.

Valse identiteit

Volledig scherm
De verzegelde deur van de woning van Dupont de Ligonnès in de Franse stad Nantes. © AFP

Dupont de Ligonnès zou een valse identiteit hebben aangenomen en ook zijn uiterlijk hebben laten veranderen, schrijft de Franse krant Le Parisien. Lange tijd was niet zeker of hij nog in leven was, of zelfmoord had gepleegd. Hij kon in Schotland worden geïdentificeerd doordat zijn vingerafdrukken internationaal bekend waren. 

Franse rechercheurs zijn na de aanhouding van de vermoedelijke moordenaar naar Schotland afgereisd. Volgens een bron bij het onderzoek zou de Fransman gebruik hebben gemaakt van een in 2014 gestolen paspoort en waarschijnlijk een deel van de tijd dat hij op de loop was in het Verenigd Koninkrijk hebben doorgebracht.

Twee kogels in hoofd

Dupont de Ligonnès werd voor het laatst gezien op 14 april 2011, toen hij werd gefilmd bij een geldautomaat. De dag erna verliet hij te voet een hotel, met op zijn rug een koffer waarin mogelijk een geweer zat. Zes dagen later werden de lichamen van zijn vrouw en vier kinderen ontdekt. Onder het terras van hun woning in Nantes.

Echtgenote Agnès (48), zoons Arthur (21), Thomas (18) en Benoît (13) en dochter Anne (16) werden twee weken ervoor gedood met een geweer in kaliber .22. Elk kreeg twee kogels in het hoofd. Met een voorsprong van zeker zes dagen werd de vader, ondanks een internationaal aanhoudingsbevel, nooit gevonden.

Mysterie en intriges

Volledig scherm
Een vrouw laat bloemen achter op de stoep van de ‘moordwoning’ in Nantes. © AFP

De verdwijning van Dupont de Ligonnès was omgeven met mysterie en intriges. Er werden diverse opgravingen gedaan in het zuidoosten van Frankrijk, waar de familie gedurende de jaren negentig in het departement Var woonde. De aanleiding daarvoor was de vondst van een aantal niet-geïdentificeerde lijken.

Ook deed het verhaal de ronde dat Dupont de Ligonnès naar de Verenigde Staten was gereisd, vanwege een vermeend bestaan als geheimagent. Een brief aan een aantal familieleden voedde de geruchten. De methodische voorbereiding van de moord en de manier waarop de vader verdween, versterkten dit.

Volledig scherm
In de tuin van het familiehuis in Nantes werden de in stukken gehakte lichamen van de vrouw en kinderen gevonden. © AFP
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”