Volledig scherm
De Grayback zonk naar een diepte van 426 meter na te zijn geraakt door een Japanse bom. © Tim Taylor/Lost52 Project

Mysterie van vermiste Amerikaanse WOII-duikboot opgelost na ontdekken van ‘foutje’

De vondst van een Amerikaanse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Japan heeft een 75 jaar oud mysterie opgelost. De USS Grayback ging in 1944 met tachtig opvarenden naar de bodem na een aanval door een Japans gevechtsvliegtuig. 

De duikboot werd voor de kust van het eiland Okinawa gevonden door Amerikaanse onderzoekers, die zich realiseerden dat eerdere speurders door een foutief vertaald oorlogsdocument op de verkeerde plaats zochten. De Grayback zou op zo'n 100 zeemijlen uit de kust ten onder zijn gegaan, maar de marine liet zich daarbij leiden door een lengte- en breedtegraad waarin één cijfer niet klopte.

Het mysterie begon, zo schrijft The New York Times, op 28 januari 1944. De Grayback vertrok uit Pearl Harbor voor een gevechtspatrouille, maar keerde niet terug. Toen de Amerikaanse onderzeeër  eind maart nog niet boven water was, werd aangenomen dat de schuit verloren was gegaan en kwam het als vermist in de boeken. Na de oorlog probeerde de marine de rustplaats van 52 verloren duikboten in kaart te brengen.

Lees verder na de foto

Volledig scherm
Een computerbeeld van de USS Grayback op basis van sonardata. © Tim Taylor/Lost52 Project

Amateuronderzoeker

De fout in de gegevens, die in 1949 door de Japanners werden verstrekt, werd tot vorig jaar niet opgemerkt. En dat was zo gebleven als amateuronderzoeker Yutaka Iwasaka, op de marinebasis in Sasebo, de dagverslagen uit 1944 niet had doorgespit. Een radiorapport van de Naha-basis op Okinawa bevatte een belangrijke aanwijzing.  Een bommenwerper gooide op 27 februari een bom op een duikboot, die terstond explodeerde en zonk.

,,In dat radiobericht werden duidelijk een lengte- en breedtegraad genoemd, die niet overeenkwamen met de gegevens uit 1949 waarover de marine beschikt’’, aldus Iwasaki. ,,Ze zaten er meer dan 100 mijl naast.’’ De gepassioneerde amateuronderzoeker bracht zijn ontdekking onder de aandacht van Tim Taylor, die het Lost 52 Project leidt met als doel alle gezonken onderzeeërs uit de Tweede Wereldoorlog te lokaliseren.

Lees verder na de foto

Volledig scherm
Taylor en zijn team vonden de Grayback met behulp van beelden van een onderwaterdrone. © Tim Taylor/Lost52 Project

Opgetogen na vondst

Taylor en zijn vrouw, Christine Dennison, zoeken al jaren naar vermiste Amerikaanse onderzeeërs. Van de 52 verloren duikboten zouden er 47 nog te vinden moeten zijn. De andere vijf zijn verwoest op reeds bekende locaties. Met de informatie van Yutaka  Iwasaki verlegden zij hun focus op de voor de kust van Okinawa gezonken Grayback. En met succes.

Taylor is opgetogen door de vondst. Het schip werd op een diepte van 426 meter gevonden met behulp van een onderwaterdrone. ,,Tegelijkertijd hebben we ook tachtig mensen gevonden.” Volgens de Amerikaanse marine was de Grayback een van de meest effectieve duikboten tijdens de Tweede Wereldoorlog, omdat het meerdere vijandige schepen uitschakelde.