Volledig scherm
De Mont-Blanc gezien vanuit Emosson, Zwitserland. © REUTERS

Mysterieuze schat van de Mont Blanc: eerlijke vinder claimt zijn deel van de 250.000 euro

Een Franse alpinist, die bijna vijf jaar geleden een heuse schatkist vond op de flanken van de Mont Blanc, wacht nog steeds op zijn vindersloon. De waarde van de schat - een verzameling smaragden, saffieren en robijnen - wordt geraamd op 250.000 euro. Volgens de Franse wet heeft de bergbeklimmer recht op de helft van dit bedrag.

De klimmer, die anoniem wil blijven, beklom in 2013 de Boissongletsjer van de Mont Blanc. Tijdens zijn tocht stuit hij op een metalen kist. In de kist zitten 49 zakjes met het opschrift 'Made in India'. In de zakjes zitten smaragden, saffieren en robijnen. 

De schat wordt in verband gebracht met twee vliegtuigongevallen. Op 3 november 1950 stortte de Malabar Princess, een toestel van Air India, neer in dat gebied. Zestien jaar later, op 24 januari 1966, crashte een Boeing 707 van dezelfde luchtvaartmaatschappij in het gebied. Beiden waren Indische toestellen, wat de opschriften op de zakjes kan verklaren. De eerlijke vinder bracht de kist naar de politie in Albertville, Frankrijk, een actie waar hij uitgebreid voor geprezen werd. 

Recht op vindersloon

De Franse autoriteiten verklaarden dat zij er alles aan zouden doen om de rechtmatige eigenaar van de schat te vinden, maar dat lijkt tot nu toe zonder succes. 

Door het uitblijven van een rechtmatige eigenaar weet de eerlijke vinder niet of hij aanspraak kan maken op zijn vindersloon. De Franse wet is daar echter heel duidelijk over. Als de wettelijke eigenaar niet binnen de twee jaar gevonden is, wordt de vondst verdeeld tussen de vinder en de eigenaar van het grondgebied waar ze werd gevonden. In dit geval dus de eerlijke bergbeklimmer en de Franse staat.

Oorverdovend stil

De bergbeklimmer heeft echter niets meer gehoord sinds zijn aangifte. ,,Bij de politie werd me destijds beloofd dat ik op de hoogte zou  worden gehouden van de stand van het onderzoek. Tot op heden heb ik daar nog geen woord over gehoord,” zegt de man. 

Hij maakt zich zorgen, omdat hij in 2013 geen kopie van zijn verklaring aan de politie heeft gekregen. Ook de inventaris van zijn vondst - de waardevolle inhoud van de 49 zakjes - kreeg de man nooit in zijn bezit. Hij vermoedt dat de edelstenen alweer zijn verkocht, maar volgens de krant Dauphiné Libéré liggen de smaragden, saffieren en robijnen veilig in de kluis van een bank in Chamonix.