Volledig scherm
epa05929279 Francis Kateh, hoofd gezondheidszorg in Liberia tijdens een persconferentie over het hoge dodental na de begrafenis. © EPA

Mysterieuze sterfgevallen na begrafenis

Negen mensen zijn overleden en acht ziek geworden nadat ze in Liberia een begrafenis van een religieuze leider hadden bezocht. Dat zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag. Andere bronnen spreken van elf doden.

Een woordvoerster van de WHO zei dat eerste onderzoeksresultaten van de Liberiaanse autoriteiten ebola uitsluiten als doodsoorzaak. Ze kon niet zeggen of de monsters nog naar andere laboratoria zijn gestuurd ter bevestiging.

De Liberiaanse gezondheidsautoriteiten namen woensdag snel voorzorgsmaatregelen toen plotseling acht mensen overleden aan een mysterieuze ziekte, tien maanden na het einde van een uitbraak van het ebola-virus. De monsters worden nog onderzocht op andere bacteriën en of er sprake was van gemeenschappelijke blootstelling aan verontreinigd water of voedsel, zei de woordvoerster.

De acht zieken blijven onder observatie in een ziekenhuis op vier uur rijden van de hoofdstad Monrovia. Ze hebben koorts, diarree en braken. De meeste patiënten zijn onder de 21 jaar.

  1. EasyJet houdt depressieve piloot aan de grond na appje over zelfmoord

    EasyJet houdt depressie­ve piloot aan de grond na appje over zelfmoord

    De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft een piloot tijdelijk op non-actief gesteld nadat hij in een WhatsAppgroep voor collega's had gemeld dat hij zijn ‘volstrekt zinloze leven’ wilde beëindigen. Geschrokken collega's lichtten zijn baas in, waarna de directie besloot dat hij voorlopig geen passagiersvliegtuigen mag besturen. De gezagvoerder mag pas weer achter de stuurknuppel als hij in therapie is geweest.