Na acht dagen dobberen zetten 629 afgewezen migranten voet aan land

Aquarius in ValenciaNa meer dan 8 dagen dobberen op de internationale wateren zijn vandaag alle migranten die vorige week door de bemanning van het reddingsschip Aquarius uit de Middellandse zee werden gehaald, in de Spaanse havenstad Valencia aangekomen. In Valencia stonden vanochtend maar liefst 2300 hulpverleners klaar om de bijna 630 door Italië en Malta afgewezen migranten afkomstig van reddingsboot Aquarius te ontvangen. 

Sinds vorige week zaterdag voerden ze in de internationale wateren. Zeker zeven vrouwen aan boord zijn zwanger. Nooit eerder ontving Spanje zoveel migranten in één keer. 

Vanmorgen rond half zeven stapten de eerste 274 migranten aan land in Spanje. Rond de middag is ook het schip waarmee de migranten zijn gered, de Aquarius,  aangekomen in de Spaanse havenstad Valencia. Aan boord bevonden zich nog eens 106 migranten. Inmiddels is ook het Italiaanse marineschip met migranten de haven binnengevaren. In totaal werden vorige week 629 migranten door de bemanning van het reddingsschip Aquarius uit de Middellandse zee gered.

De Spaanse autoriteiten gaven de Aquarius toestemming aan te meren in Valencia, nadat Italië en Malta het reddingsschip verboden aan te meren. Het schip zette daarop in gezelschap van de twee Italiaanse vaartuigen, die een deel van de vluchtelingen aan boord namen, koers naar Spanje. De voor de overtocht naar Spanje over drie schepen verdeelde mensen arriveren vandaag in de Oost-Spaanse stad. 

Frankrijk heeft inmiddels aangeboden om een deel van de vluchtelingen op te vangen. Italië riep Nederland gisteren op de hier geregistreerde reddingsschepen terug te halen.

Zoveel migranten in een keer heeft Spanje nog nooit opgevangen, ,,maar alle voorbereidingen zijn getroffen”, zei de chef van de reddingsdienst van het Spaanse Rode Kruis eerder.

Vluchtelingen zetten voet aan wal in Valencia.
Volledig scherm
Vluchtelingen zetten voet aan wal in Valencia. © AFP

Welkom thuis

Voor de 450 mannen, 80 vrouwen (waarvan zeker 7 zwanger), 89 tieners en 11 kinderen betekende het het einde van een zware reis van zo'n 1500 kilometer. Ze vertrokken in rubberboten vanuit Libië, maar werden daar voor de kust al opgepikt door reddingsboot Aquarius.  In de haven van Valencia stonden tenten en ambulances klaar om de migranten op te vangen. Een spandoek met daarop in diverse talen de tekst 'Welkom thuis' heette de groep welkom. De vluchtelingen zijn door leden van het Rode Kruis onthaald en behandeld.

Reddingsschip Dattilo meert aan in Valencia.
Volledig scherm
Reddingsschip Dattilo meert aan in Valencia. © AFP

Zijlijn

De secretaris-generaal van de Internationale Federatie van de Rode Kruis en Rode Halve Maanorganisaties, Elhadj As Sy, sprak gisteren zijn dank uit voor het gebaar van Spanje. ,,Terwijl anderen langs de zijlijn staan toe te kijken, heet Spanje deze mensen welkom.” Hij prees ook het werk van de hulporganisaties SOS Mediterranée en Artsen zonder Grenzen. ,,Zonder deze hulp zou niemand van deze migranten morgen de Spaanse kust levend bereiken”, zei hij.

De vraag is nu of de migranten een verblijfsvergunning zullen krijgen in Europa. Een groot deel van de Afrikanen die de afgelopen maanden zijn aangekomen in Italië en Spanje maken nauwelijks kans in de asielprocedure. Vluchtelingen uit Eritrea en Soedan maken wel kans, maar veel migranten komen uit landen als Nigeria en Ivoorkust. Hun asielverzoek wordt doorgaans afgewezen, waarna ze de illegaliteit in verdwijnen. 

Voorlopig worden alle volwassen migranten ondergebracht in het opvangcentrum in Cheste, zo'n 30 kilometer ten westen van Valencia. Spanje wil de geredde mensen behandelen als elke andere migrant. ,,Zij zullen op dezelfde manier worden behandeld als alle vluchtelingen", zei minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska. ,,Elk geval zal afzonderlijk worden onderzocht.''

Algemeen wordt er van uitgegaan dat velen hun reis zullen voortzetten. Vicepremier Carmen Calvo zei zaterdag dat Madrid het aanbod van de Franse regering zal aanvaarden om alle vluchtelingen die dat wensen naar het buurland zal laten gaan.

Reddingsschip Dattilo komt aan in Valencia.
Volledig scherm
Reddingsschip Dattilo komt aan in Valencia. © REUTERS
  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.