Het restaurant waar de voortvluchtige dader een bloedbad aanrichtte.
Volledig scherm
Het restaurant waar de voortvluchtige dader een bloedbad aanrichtte. © Politie Nashville

Naaktschutter nog steeds voortvluchtig; klant restaurant voorkwam erger

UpdateOndanks een grote klopjacht loopt de naakte man die gisterenochtend vier mensen doodschoot en drie anderen verwondde in een wegrestaurant in Antioch, een voorstad van de Amerikaanse stad Nashville, nog altijd vrij rond. Dat laat de politie weten.

Zo'n 35 politiemensen maken jacht op de schutter die naar verluidt gebruikmaakte van een AR-15 aanvalsgeweer. Tientallen agenten, honden en een helikopter doen mee aan de klopjacht. Een klant die vlak voor de schutter het eethuis was binnengelopen, wist een erger bloedbad te voorkomen door de man tijdens een kort gevecht het wapen afhandig te maken, waarna de schutter wegvluchtte.

De politie noemt de man die tussenbeide kwam 'een held'. Het gaat om de 29-jarige James Shaw. ,,Deze man heeft veel levens gered", zei politiewoordvoerder Don Aaron aan CNN. Shaw zelf reageerde tijdens een persconferentie laconiek op zijn heldendaad. ,,Ik had weinig keuze. Als ik niks had gedaan, was ik ook doodgeschoten.'' Shaw raakte bij de worsteling lichtgewond aan zijn arm en hand. 

Op de vlucht

Toen Shaw de schutter had ontwapend en het wapen achter de bar had gegooid, sloeg de man op de vlucht. Volgens het Amerikaanse persbureau AP gaat het om de 29-jarige Travis Reinking, een blanke man met kort haar die inwoner is van de staat Illinois. Zijn auto stond nog bij het restaurant geparkeerd. Hij zou thuis nog snel een broek hebben aangetrokken alvorens hij uit het zicht van de politie verdween. Getuigen meldden dat ze een verdachte man hebben zien lopen in de bossen nabij het restaurant.

Volgens de politie is de man in 2017 al eens opgepakt bij het Witte Huis. Hij zou destijds een onderhoud met president Donald Trump gevraagd hebben. De naaktschutter zou psychische problemen hebben. Vermoedelijk mocht hij geen wapens bezitten, want na zijn arrestatie bij het Witte Huis moest hij zijn wapens en vergunning inleveren. De wapens werden overgedragen aan z'n vader, die inmiddels heeft toegegeven dat hij ze heeft teruggegeven aan zijn zoon.