Nabestaande MH17: Waarom zeg je dit, Timmermans?

De nabestaanden van de vliegramp MH17 wisten voor gisteravond niets van een aangetroffen zuurstofmasker. Dat vertelt Lydia Jumelet aan het Algemeen Dagblad. 'We zijn niet boos op minister Frans Timmermans, maar vinden het een raadsel waarom hij daar nu mee komt'.

Quote

Of de slachtof­fers nu wel of niet bij bewustzijn waren tijdens de crash, we willen het niet weten

Lydia Jumelet

Het gezin uit Hollandsche Rading heeft afgelopen zaterdag drie dierbaren begraven. 'We zitten midden in het rouwproces', vertelt Lydia. 'We willen ons hier eigenlijk niet meer druk om maken. Iedere keer worden de laatste momenten van de slachtoffers weer opgerakeld en dat maakt het verdriet alleen maar heftiger. Oma vertellen we het niet eens, die confrontatie zou ze niet aankunnen'.

Bevestiging per mail
De Volkskrant meldt dat de nabestaanden vanmorgen per mail een bevestiging hebben gehad van het aangetroffen zuurstofmasker bij één Australisch slachtoffer. In de mail van familierechercheurs staat het volgende: 'Het zuurstofmasker was bevestigd met een elastiek om de nek van het slachtoffer. Het zuurstofmasker is door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op vingerafdrukken, speeksel en DNA. Dit onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd.'

'Prachtige speech'
Lydia keek gisteravond naar de talkshow Pauw waar die 'prachtige' speech van Timmermans VN-Veiligheidsraad voorbij kwam. 'Ik heb echt bewondering voor die man en ben ook absoluut niet boos op hem', benadrukt ze. Lydia gelooft wel dat hij de waarheid spreekt, maar vindt het vreemd dat Timmermans het nu naar buiten brengt.

'Waarom zeg je dit?', was het eerste dat door haar gedachten schoot. Haar man sliep al, maar toen Timmermans vertelde over een van de slachtoffers die aangetroffen is met een zuurstofmasker, snelde ze naar boven om het hem te vertellen. 'We hebben besloten het hier bij te laten, of de slachtoffers nu wel of niet bij bewustzijn waren tijdens de crash, we willen het niet weten'.

Op sociale media wordt sinds de uitzending ook druk gespeculeerd over de opmerking van Timmermans. Twitteraars vragen zich af hoe de opmerking overkomt op nabestaanden. Ook stellen mensen de vraag wat dit feit zegt over de aanname dat het vliegtuig is geraakt door een raket die vanaf de grond werd afgeschoten.

Timmermans wilde vanochtend voorafgaande aan een debat in de Tweede Kamer niet ingaan op de ophef die over zijn opmerking is ontstaan.