Volledig scherm
PREMIUM
Dayenne Denneboom steekt vandaag kaarsen aan om haar vader Orniel Codrington te herdenken. © Marlies Wessels

Nabestaande SLM-ramp: ‘Deze dag is elk jaar een emotioneel gevecht’

Dayenne Denneboom (39) verloor als jong meisje haar vader Orniel Codrington bij de SLM-ramp in Suriname, vandaag precies dertig jaar geleden. Pas veel later kwamen het onverwerkte verdriet en het gemis naar boven. ‘Deze dag is elk jaar weer een emotioneel gevecht.’

Volledig scherm
Orniel Codrington © Marlies Wessels

De kaarsenhouder met een foto van haar vader is eigenlijk te mooi om te gebruiken. Ze kreeg die van haar goede vriendin Priscilla. Alleen op 7 juni, de dag van de SLM-ramp in 1989, lichten drie vlammen het gezicht van Orniel Codrington op. ,,Ik spaar de momenten op dat ik de kaarsen aansteek, omdat deze foto zoveel waarde heeft’’, zegt Dayenne Denneboom (39), dichteres, geboren en getogen in Paramaribo.

Het is de enige portretfoto die ze van haar vader heeft. De vorm van zijn gezicht is een kopie van die van haar. Dit jaar zou hij 79 zijn geworden.

Ze heeft ook nog een oude groepsfoto van de Technische Hogeschool in Nederland, waar haar vader als enige donkere student op staat. En twee brieven die hij vanuit de Verenigde Staten naar haar moeder stuurde tijdens de zwangerschap.