Nabestaanden maken indruk met emotionele toespraken

VideoDe slachtoffers van de vliegramp met de MH17 hebben een gezicht gekregen. Door verhalen, persoonlijke foto's en vooral de eindeloze rij met namen die door 30 nabestaanden werd opgelezen tijdens de nationale herdenking in Amsterdam. Meer dan 1600 nabestaanden en 400 betrokkenen waren vandaag in de RAI bijeen om de 298 doden te gedenken.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© anp

Tijdens de bijeenkomst zochten de aanwezigen steun bij elkaar, hielden ze elkaar vast, huilden ze. 'We voelen ons geamputeerd', zei Anton Kotte, die zijn oudste zoon, schoondochter en kleinkind door de ramp verloor. 'Ons dagelijks leven wordt bepaald door de kans op een telefoontje van een familierechercheur', zei hij over de identificatie van de lichamen. 'Zo lang er geen nieuws is, is het moeilijk het dagelijks leven op te pakken.'

Maar hij sprak ook woorden van dank. 'Nederland heeft zich op z'n best laten zien' en 'de verbondenheid geeft ons kracht om door te gaan'. Paul Marckelbach, die zijn moeder, zus, zwager en twee neefjes kwijt is, las het zelf geschreven gedicht Waarom? voor. Suze Ann Bakker vertelde dat ze volgende week de verjaardagen van haar ouders, die beiden in het vliegtuig zaten, hadden moeten vieren. 'Waarschijnlijk vol verhalen over hun geboorteland Indonesië.'

De 13-jarige Gita Wiegel moet haar moeder missen. 'Ze was een prachtig persoon, lief, gezellig, zorgzaam, mijn maatje, mijn voorbeeld. Kortom mijn alles. Elke dag word ik ermee achtervolgd dat ze er niet meer is.' Ze herinnert zich het laatste bericht van haar moeder: 'Tot over 4 weken schatje, pas goed op jezelf'. Gita zei van binnen kapot te gaan, maar voor haar moeder door te gaan met haar leven.

298 kaarsen
Tijdens de herdenking was er een minuut stilte en zongen onder anderen Marco Borsato en Glennis Grace. In de intieme ronde zaal zaten koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prinses Beatrix, prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven, vele politici en andere betrokkenen tussen de nabestaanden in als teken van verbondenheid. In het midden stonden 298 kaarsen symbool voor de doden, omhuld door bloemen die mede door schoolgenoten van de jeugdige slachtoffers werden gelegd.

'Wat als de vakantie een dag later was begonnen? Wat als het vliegtuig vertraging had gehad?' Wie heeft het zich na 17 juli niet afgevraagd, zei premier Mark Rutte. 'Het zijn vragen zonder antwoord.' Volgens hem is er alleen de realiteit van 298 doden, 196 waren Nederlands. 'Hun levens blijven voor altijd onvoltooid.' Een 'onbezorgd tot ziens' werd een 'abrupt vaarwel'.

Bekijk hier ons eerbetoon aan de slachtoffers van MH17, het magazine 'Laatste blik vergeet ik nooit'.

Volledig scherm
© ap
  1. Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging
    Aanslagen Nieuw-Zeeland

    Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

    De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.